2024. április 16., kedd

Korcsolyapálya a kastélyban

A Nagybecskerek közelében fekvő Écska a kastélyáról ismert, amelyet Lázár Ágoston építtetett a XIX. század elején, ünnepi megnyitóján pedig Liszt Ferenc zongorázott.

Annak idején Écska méltó szállása volt Ferenc Ferdinánd trónörökösnek. Ma is kedvenc kirándulóhely. A hétfőn este megnyitott korcsolyapályának köszönhetően immár télidőben is több látogatóra számítanak. A látványos megnyitónak persze a legkisebbek örültek a legjobban.

Az écskai kastélynak harminc dolgozója van és a járvány az ő helyzetüket is megnehezítette. Ezért volt fontos a vendéglátóipari létesítmény számára az, hogy a téli hónapokban is érkezzenek vendégek. A műjégpályát még tavaly szerették volna megnyitni, de az a járvány miatt elmaradt.

– A műjégpálya létrehozásával az volt a célunk, hogy egy új, téli tartalmat találjunk itt Vajdaságban, hogy gyerekeinknek a téli szünidő alatt, de utána sem kelljen máshova utazniuk ahhoz, hogy hasznosan töltsék idejüket. Egy 360 négyzetméteres műjégpályát létesítettünk, amely nemcsak korcsolyázási, hanem egyéb szórakozási tartalmakat kínál mindenki számára -- nyilatkozott Marija Spasić, az écskai kastély igazgatója.

A megnyitóra sokan eljöttek, de a létesítménynek nyilván lesz látogatója a hét minden napján, egészen márciusig.

– A mi településünk két kilométerre van Écskától. Mivel a téli szünidő kezdetén vagyunk, ez nagyon jó alkalom arra, hogy a gyerekek kikapcsolódjanak. Elhoztam a három leányunokámat. Úgy gondolom, minden este elhozom őket ide, hogy kicsit korcsolyázzanak – hallottuk a lukácsfalvi Bakos Katicától.

A létesítmény egészen márciusig mindennap 10--22 óráig lesz nyitva. A belépőjegy 200 dinár, a korcsolya bérletével együtt pedig 400 dinár. A legkisebbekkel, illetve a kezdőkkel oktatók foglalkoznak. A projektumot támogatja Nagybecskerek város önkormányzata.