2024. április 19., péntek

Reális alapokon a jövő évi költségvetés

Utoljára ült össze idén a magyarkanizsai községi képviselő-testület szerdán, amikor több mint harminc napirendi pontról határoztak a képviselők. A legfontosabb döntés a jövő évi költségvetés elfogadása volt, amely, ahogy a VMSZ frakcióvezetője, Pletikoszity Tibor fogalmazott: „reális alapokon fekszik”. Eme kijelentést az támasztja alá, hogy 1.068.000.000 dinár bevétellel számolnak az elkövetkező évben, mivel az idei évi megvalósítás 1.014.000.000 dinárt tett ki. A frakcióvezető az ülést követően összegezte a döntéseket és az elhangzottakat, melyek közül kiemelhető:

– A legnagyobb bevételek az adókból és járulékokból várhatóak, ami 372 millió dinárt tesz ki, valamint itt vannak a természeti kincsek kiaknázásából eredő összegek is. Meg kell említeni a pályázatok által befolyt összegeket is, ami jelentős lendületet adhat községünk fejlődésében. A kiadási oldalon fontos a mezőgazdaságra szánt 25 millió dinár, melyet jövőre is pályázaton érhetnek el az ágazatban dolgozók. Pályázatokból 7 millió dinárra számítunk. Ki kell emelni a szociális védelemre szánt 29 millió dinárt is, emellett az intézményeink működése is biztosított, ami nagyon fontos közösségmegtartó erővel bír. A hagyományos rendezvényeinket megtartjuk, és ennek nemcsak helyi, hanem turisztikai jelentősége is van – összegezte Pletikosztity Tibor.

Az ülésen határozat született több áremelkedésről is. A Brantner vállalat, amely a szemételszállítást végzi a községben, nyolcszázalékos drágítást jelentett be, ami azt jelenti, hogy adóval együtt az egy személy után fizetendő összeg pár para híján 194 dinár lesz. A Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat szolgáltatásaiban is lesznek változások január 1-jétől. Például a temetőkben szolgáltatást végző vállalkozók, iparosok, a kőfaragók illetéket kell, hogy fizessenek, de például a reklámtáblák kihelyezésére kiszabott összeg csökken, csakúgy mint a medencehasználatra szóló bérletek ára. A települések tekintetében Adorján került középpontba, ahol megszavazták a helyi járulék fizetését. A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény megbízott igazgatójának a fölmentéséről, valamint az igazgató kinevezéséről is döntöttek, aminek értelmében ezt a posztot Sarnyai Károly tölti be.