2024. április 19., péntek

Aktív év vége

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete decemberben is számos programot és akciót szervez

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete az év végén sem lazít, hiszen a december is igen aktív hónap a számukra. Fontányi Andor, a községi szervezet titkára arról számolt be lapunknak, hogy a decembert a korábban megkezdett akciók lezárásával kezdték.

Fontányi Andor

Fontányi Andor

– A hónap elején az iskolákkal megkezdett aktivitások lebonyolításán volt a hangsúly. Gondolok itt az AIDS elleni küzdelem világnapjára és a szenvedélybetegségek elleni küzdelemnek a november hónapból fennmaradt programjaira. A humánus értékek terjesztése elnevezésű program is idetartozik, amit a bácsfeketehegyi és a szeghegyi iskolában tartottunk. Ez egy hat előadásos program volt, amelyen mindkét iskolából egy-egy osztály vett részt. Emellett az önkéntesek világnapját is megünnepeltük, mivel a Vöröskereszt a legtöbb önkéntest számláló szervezet, és munkánk során mi is nagyban alapozunk rájuk. Sajnos, az idén nem tudtunk egy rendezvényt tartani számukra, viszont a legtöbb önkéntesünket meglátogattuk, és jelképes ajándékot adtunk nekik – számolt be Fontányi, majd arról is szólt, hogy a téli időszakban a szociális tevékenységekre is nagy hangsúlyt fektettek. Decemberben zárult a Szerbiai Vöröskereszt által biztosított csomagok kiosztása. 300 élelmiszer- és higiéniai csomagot, valamint 3 tonna lisztet osztottak ki a községben, és hamarosan újabb csomagokat fognak kapni a rászorulók.

– A tartományi Vöröskereszt jóvoltából újabb 300 higiéniai és élelmiszercsomag érkezett hozzánk, amiket a jövő év elején fogunk kiosztani. Fontos kiemelni, hogy a csomagosztás kedvezményezettjeit és a népkonyhaprogram felhasználóit szigorúan különvesszük, hogy minél több család kapjon segítséget a Vöröskereszttől. A népkonyhaprogram is aktív volt a hónap során, 200 felhasználót láttunk el a hónap minden munkanapján. Az ünnepek idején nem dolgozott a konyha, viszont a felhasználók számára ezeken a napokon is biztosítottuk az ellátást – mondta el a titkár, majd azzal folytatta, hogy rendszeres év végi aktivitásuk az év elemzése és a készülődés a következő évre. A tervek készítésekor szem előtt tartják, hogyan tudnának a lehető leghatékonyabban cselekedni a közösség érdekében.

A humánus értékek terjesztése elnevezésű programot a bácsfeketehegyi és a szeghegyi iskolában tartották meg

A humánus értékek terjesztése elnevezésű programot a bácsfeketehegyi és a szeghegyi iskolában tartották meg

Fontányitól azt is megtudtuk, hogy az év végén felcsillant a remény, hogy megoldódik a szervezet gépjárműproblémája. A régi Zastava típusú személygépkocsijuk már igen rossz állapotban van, és félő volt, hogy hosszú távon nem tudják biztosítani az étel széthordását a népkonyhaprogram keretében. Az önkormányzattal sikeres tárgyalásokat folytattak ez ügyben, és a jövő év elején egy használt gépjárművel fog bővülni a Vöröskereszt gépparkja.

A jövő évet a Vöröskereszt községi szervezete fiataloknak szánt programmal fogja kezdeni. A nyáron megkezdett ifjúsági klubot folytatják egy téli programsorozattal – mondta el a titkár. Január 12-én az érdeklődő fiatalok számára nyílt napot szerveznek, amelyen a Vöröskereszt tevékenységét mutatják be, és az önkéntességen keresztül elsajátítható tapasztalatokat, képességeket. Az érdeklődők a kishegyesi Vöröskereszt Facebook-oldalán tudnak regisztrálni az eseményre.