2024. április 19., péntek

Folytatódnak a nagyberuházások

Újabb taggal bővült a szenttamási községi tanács

A szenttamási községi képviselő-testület 18. rendes ülését december 29-én tartották meg. Milena Alargić házelnök 24 napirendi pontot terjesztett be, ezen az ülésen sem voltak jelen a Szerb Szocialista Párt képviselői.

Az előlátott 14 napirendi pontot az ülés elején 15-re bővítették, így az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadását követően a képviselők először a község 2022−2030-as községi stratégiai fejlesztési tervről, azt követően pedig a 2022. évi költségvetésről vitáztak. A jövő évi költségvetést 995 millió dinárban határozták meg, azzal, hogy a nem pénzügyi eszközök értékesítéséből származó tervezett kiadások összege 863.390.000 dinár, a magasabb kormányzati szintek transzfereiből származó tervezett bevétel 17.376.000 dinár, az előző évből átvitt összeg pedig 126.907.000 dinár. Kiemelhető, hogy a jövő évi költségvetésben jelentős összegeket láttak elő szociális védelemre, így a Szociális Központ által 14 millió dinárt biztosítanak a rászorulóknak, a szociális védelemről szóló közbeszerzési folyamatok meghirdetésére 15 milliót, további 34.134.000 millió dinárt pedig szociális gyermekvédelemre különítenek el.
Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere a jövő évi büdzséről elmondta, a község több új nagyberuházást tervez, a már megkezdett projektumokat pedig szeretnék befejezni. Ide soroltható az egykori Szövetkezeti Otthon felújítása, ahol a munkálatok első fázisa a vége felé közeledik, tervben van a turiai vízgyár kiépítése, amely tartósan megoldja a falu ivóvízgondjait, de jelentős eszközöket szántak a mezőgazdaság, az oktatás és a sport támogatására is.

A képviselők elfogadták az illetékekről szóló határozat módosításáról szóló javaslatot, a 2021. évi büdzsé szociális védelmi szolgáltatások tervezett kiadási részének megvalósulásáról szóló határozatot, elfogadták Szenttamás község jövő évre vonatkozó telekrendezési programját, az önkormányzat építési és telekrendezési középtávú programjának módosítását a 2020-tól 2023-ig terjedő időszakra, továbbá a községi Közigazgatási Hivatal és a Vagyonjogi Ügyész 2022. évi, káderügyi tervét. Jóváhagyták a Graditelj Közvállalat 2022−2026-ig terjedő időszakra vonatkozó Középtávú Fejlesztési Tervezetét, valamint a Szociális Központ, a Sport-, Rekreációs és Idegenforgalmi Központ, a Kultúrotthon és a Népkönyvtár jövő évre vonatkozó munkaprogramjának javaslatát.

Az utolsó előtti napirendi pont a községi tanács bővítéséről szólt és szavazásra is sor került. Tekintettel arra, hogy a teremben jelenlévő 22 képviselő közül mindenki igennel szavazott, a községi tanács új, nyolcadik tagja Julkica Popović diplomás osztálytanító tanár lett, aki a jövőben a helyi fejlesztésekkel, az egyesületekkel történő kapcsolattartás és a nemek egyenjogúságával foglalkozó tárcát vezeti majd.