2024. április 20., szombat

Az igazi érték akkor születik meg, amikor közösségben vagyunk

Sikeres évet zárt a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület 2013 januárjában alakult azzal a céllal, hogy elsődleges céljukon, a magyar folklór tanításán túl, szélesebb művészeti palettán ismertessék meg a gyerekekkel, fiatalokkal az előadóművészetek egyéb ágait is, mint amilyen az ének, a zene és a tánc. Az egyesület elsődleges szempontja, hogy a művészetoktatás a maga sajátos eszközeivel járuljon hozzá egy művelt, érett és kreatív személyiség kialakításához. Megalakulása óta számos rendezvénynek, találkozónak és versenynek a megalapítója és lebonyolítója a Talentum. Brezovszki Tamarát, az egyesület elnökét kérdeztük az idei év programjairól, tevékenységeiről, sikereiről. Mint megtudtuk tőle, mára már egy óriási családdá alakult ez a mintegy 120 tagú közösség. A legnépesebb az ifjúsági tánccsoport, ahol több mint negyvenen vannak.

– A járványügyi helyzet, illetve a korlátozások miatt igencsak bizonytalanul indult a 2021-es év. A próbák és a műhelymunkák megszervezése igen nagy kihívások elé állított minket, ennek ellenére mi mindent alaposan megterveztünk és elszántan vágtunk bele a munkába – mondta beszélgetőtársunk, aki ezt példákkal is alátámasztotta:

– Az előző évben meghirdetett VIII. Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncverseny a megszokottól eltérő formában, online zajlott. Nem éreztük, hogy ez eltántorította volna a gyermekeket, ugyanis szép számú jelentkező mérettette meg magát. A Talentum táncosai kiemelt arany és ezüst minősítésben részesültek. A tánctudásuk mellett énektudásukkal is kiemelkedő eredményeket értek el a talentumos lányok, az erdélyi népdalversenyen ugyanis kiemelt arany és arany minősítéssel jutalmazták a produkciójukat. Eközben a műhelymunkák is aktívan folytak – emelte ki Brezovszki Tamara.

Ebben az évben a békéscsabai Árgyelán Kitti és Németh Antal vezetésével a gyermekek egy lendületes, jó hangulatú nagyecsedi koreográfiát tanultak meg, melyhez a viseletet Magyarországon varrattatták meg.

Az egyesületnek kézműves foglalkozásai is vannak, erre különösen a nagyobb ünnepek alkalmával kerül sor.

– Odafigyelünk, hogy a hagyományainkra a kézművességgel is ráerősítsünk. Az idei húsvéti foglalkozás alkalmával amellett, hogy a gyermekek tavaszváró énekekkel is megismerkedtek, a fiúk locsolóverseket is tanultak – hangsúlyozta a művészeti vezető.

A táncházak mellett júniusban a Palicsi Magyar Sokadalmat is megszervezték. A rendezvényt kirakodóvásárok és gyerekprogramok színesítették. A zenéről pedig a sokak számára ismert Duhaj zenekar – amely idén ünnepelte az ötödik születésnapját – gondoskodott, amely a Talentum Egyesület keretén belül működik. Kiemelkedő tehetségüket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egész évben koncertmeghívások tömkelegének tettek eleget.

– Az idén, immár második alkalommal, a Régi Mesterségek Ünnepére is sor került. Nagy figyelmet szentelünk annak, hogy a fiatalok megismerkedjenek azokkal az egykori mesterségekkel, amelyek ma már feledésbe merültek. A nemezeléstől a kürtőskalács-sütésig, a gyöngyözéstől az agyagozásig sok minden megjelent. A gyerekek egy érdekes kis játékon keresztül mindezeket ki is próbálhatták – magyarázta Brezovszki Tamara.

Nyáron került megszervezésre a IX. Talentum néptánc és népzenei tábor is. Ez az a hely, ahol sokat tanulnak, mindig jó a hangulat, ahol szoros barátságok alakulnak, és amelyre mindig nagy izgalommal készülnek a gyerekek.

– Novemberben már élőben szervezhettük meg a Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyt. Meglehetősen sokan jelentkeztek. Nagyon büszkék vagyunk a táncosainkra, akik mint mindig, most is szép eredményeket értek el. Ami a 2022-es évet illeti, jövőre is színes, változatos programjaink lesznek. Folyamatosan bővül az egyesületünk. Egyre többen csatlakoznak hozzánk, és egyre többen szavaznak nekünk bizalmat, amiért nagyon hálásak vagyunk. A lendület töretlen, a gyermekek végtelenül motiváltak – hallottuk beszélgetőtársunktól.

Brezovszki Tamara elmondta, hogy mindezek a programok nem valósulhattak volna meg a támogatók nélkül, amelyeknek köszönetét fejezte ki. Ezek Szabadka Város, a Csoóri Sándor Program, Vajdaság Autonóm Tartomány, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogatja az egyesületet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül. A Talentum Egyesület még ebben az évben egy IPA-projekt részese is lett. Júliusban kezdtek el egy európai uniós, határon átnyúló, másfél éves projektet. Ebben partnerük a deszki Bánát Egyesület, és ez már a második közös projektjük. A Talentum részéről e programban a kézművesség kiemelt szerepet kap. Kölcsönösen vesznek részt egymás programjaiban, nagyon jó az együttműködésük, és a fiatalok is örömmel várják a közös találkozókat.

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületen belül egy karácsonyi műsorra is sor került, ahol betlehemi játékok és énekek is elhangoztak, emellett minden csoporton belül a gyerekek megajándékozták egymást saját kezűleg készített kis meglepetésekkel.

– A közösségépítés nagyon fontos, már csak azért is, hogy a gyermekek élményt kapjanak, hogy rájöjjenek, hogy az igazi érték akkor születik meg, amikor közösségben vannak. Mindent megvalósítottunk ebben az évben, amit terveztünk. Most elmegyünk egy kis ünnepi szünetre, de január 8-án újból belevágunk a munkába, és reméljük, hogy egy igazán tartalmas új évben lesz részünk, sok-sok élménnyel és sikerekkel – tette hozzá az egyesület elnöke.