2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nem javasolták a szigorítást

A felügyelőségi szervek az ünnepek ideje alatt is ellenőrzik a Covid-beléptető alkalmazását

A köztársasági egészségügyi válságstáb ülésén az a határozat született, hogy nem indokolt újabb járványügyi intézkedések, illetve korlátozások elrendelését javasolni, a továbbiakban is az eddig hatályosakat alkalmazzák, erősítette meg Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és munkaügyi miniszter. Mint hozzátette, az eddigi tapasztalat szerint „kizárólag összefogással lehet megküzdeni a járvánnyal", majd ezzel összefüggésben felelősségteljes magatartásra kérte a polgárokat. Közölte, hogy a Covid-beléptetők alkalmazását a felhatalmazott felügyelőségi szervek az ünnepek ideje alatt is ellenőrizni fogják.
Az azzal kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy miért nem fogadták el a válságstáb egészségügyi szakértő tagjainak azon javaslatát, hogy a Covid-beléptetőt a nap 24 órájában alkalmazzák, a miniszter kifejtette: minden egyes mutatót és tényezőt alaposan felülvizsgáltak, „végül egységes álláspont alakult ki". A sajtótájékoztatón a miniszter nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy tekintettel a hatályos kormányrendeletre, a válságstáb engedélyezte-e a szilveszteri tömegrendezvényeket – Predrag Kon korábban azt mondta, hogy nem –, de arról biztosította a közvéleményt, hogy a felügyelőségi szervek a terepen lesznek. Feltehetőleg mindenkinek az az érdeke, hogy megőrizze saját és szerettei egészségét, jegyezte meg Kisić Tepavčević, aki arról is beszélt, hogy néhány hét stabil helyzet után az utóbbi napokban növekedni kezdett az esetszám és a pozitivitás aránya, különösen Belgrádban.

A válságstáb ülése előtt Ana Brnabić miniszterelnök értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy bizonyos médiumok megkérdőjelezik a szilveszteri koncertek és egyéb tömegrendezvények észszerűségét. Mint azt a B92 hírportál összeállítása szerint kifejtette, egyesek úgy állítják be, mintha bizonyos tömegrendezvények kockázatosak lennének, „míg mások, mint amilyenek például a tüntetések, nem lennének azok".
Hasonló szellemiségben nyilatkozott Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Pink tv-nek: „Az állam minden tőle telhetőt megtett. Kórházi kapacitásokat alakított ki, védőoltást és gyógyszereket szerzett be. A polgároknak csak az a feladata, hogy felelősségteljesek legyenek, azaz betartsák a szabályokat és beoltassák magukat a koronavírus ellen. Talán azt kellett volna mondanunk, hogy nem áll rendelkezésre elegendő védőoltás, megtörténhet, hogy akkor 100 százalékos lenne az átoltottsági arány."
A járványhelyzet jövőbeni alakulásával kapcsolatban Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese közölte, szinte lehetetlen, hogy Szerbiát elkerülje a nyugat-európai országokban most aktuális járványhullám. A koronavírus omikron variánsának körforgása feltehetőleg sokkal kifejezettebb, mint azt gondolnák, így elkerülhetetlen a következő, feltehetően tavaszig tartó hullám, mondta az N1 tv-nek. Mint hozzátette, az elmúlt néhány napban ismét növekedni kezdtek a mutatók, „ezért felelőtlenség úgy tenni, mintha Szerbiát elkerülné a hullám." Az összes új fertőzés 40 százalékát Belgrádban jegyzik, nem elfogadható, hogy mindenki tétlen, jegyezte meg Janković.
– Epidemiológiai megfigyelés alá csupán néhány tíz, Botswanából és Afrika nyugati országaiból Szerbiába beutazó polgárt helyeztek. Nagyjából 50 százalékuk bizonyult fertőzöttnek. El tudják képzelni, hogy mi történik, ha több száz személy utazik be például Németországból, Svájcból, vagy Ausztriából? – tette fel a retori kérdést Janković.
Az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés közleményben sürgette az óvintézkedések foganatosítását. A csoportosulás szerint a szilveszteri tömegrendezvények szervezői, illetve az ezeknek a rendezvényeknek a megtartásába hallgatólagosan beleegyező személyek lesznek felelősek a helyzet rosszabbodásáért. „Azok, akik azt hiszik, hogy a szabálysértések megengedéséből politikai hasznot húzhatnak, legyenek tisztában azzal, hogy jó az emlékezőképességünk. Azt a látszatot keltik, hogy valamiféle zabolátlan és primitív, önző egyének alkotta törzs vagyunk, pedig ez nem így van" – áll a közleményben.

1676 új fertőzés – 24 elhunyt
A tegnapi járványjelentés szerint 24 óra leforgása alatt 1676 új fertőzést jegyeztek, 16.541 tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 10,13%. A vizsgált napban 24 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 12.645 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2047 Covid-fertőzöttet kezelnek, 91-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 266 új fertőzést jegyeztek, ebből 54-et Újvidéken.