2024. március 28., csütörtök

Sorra dőlnek a napi koronavírus-fertőzöttségi rekordok Európában

A világon jelenleg Dániában a legmagasabb a lakosság átfertőzöttsége koronavírussal. Az észak-európai országban 100 ezer főből 1612 COVID-beteg.

Dánia

A közel hatmilliós országban új rekordot döntött a napi fertőzések száma. Az utoljára összegzett 24 órában 16 164 új fertőzöttet regisztráltak. A pozitív eredmények 130 686 PCR tesztből származtak, ami kiemelkedően magas, 12,4 százalékos pozitivitási arányt jelent.

Spanyolország

Spanyolországban is rohamosan terjed a járvány. Amikor négy nap után először frissítették az adatokat, az egészségügyi hatóságok hétfőn 214 619 új megbetegedést jelentettek. Kedden sokan álltak sorba a madridi teszt- és oltóközpontok előtt.

„Azért jöttem, mert tüneteim vannak, néhány rokonom pozitív lett, a gyógyszertárakban pedig káosz van, ott nehéz a vizsgálatokat elvégezni” – mondta egy nő, Ana Martinez.

Franciaország

Dániához hasonlóan Franciaországban is napi rekordot döntött az új fertőzöttek száma: 24 óra alatt mintegy 180 ezer pozitív esetet regisztráltak. A körülményekre tekintettel Olivier Véran egészségügyi miniszter elrendelte, hogy egy hónapig szupermarketek is árulhatnak gyorsteszteket – ugyanúgy, mint Belgiumban.

Egy férfi azt mondta, hogy a gyerekek számára van szükségük gyorstesztre. Riporteri kérdésre hozzátette, hogy olcsóbb is a teszteket szupermarketben beszerezni, mert a patikában 8 euróért adták, itt viszont csak 3,50-be kerül, ami azért nagy különbség.

Egyesült Királyság

Skóciában és Angliában is folyamatosan nő a napi esetszám. Kedden az Egyesült Királyságban is rekordot 129 471 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.