2024. április 24., szerda

Az igazság odaát van

Hazugságok és be nem tartott ígéretek határozták meg a politikai megnyilatkozásokat

Aleksandar Vučićnak az a kijelentése vitte el a pálmát az Istinomer weboldal szokásos év végi hazugság-rangsoroló felmérésében, amely szerint „nem szerepel gyakran tévéműsorokban”. Az említett weboldal közölte, hogy a szóban forgó mondat a Happy Televízió politikai műsorában hangzott el, amikor is az államfő közölte, mivel „nem szerepel gyakran tévéműsorokban, inkább csak újságírói kérdésekre válaszol, szeret kihasználni minden egyes alkalmat, amikor vendégeskedhet”. Az Istinomer közölte, hogy Vučić az idén eddig 37-szer volt tévéműsorok vendége, ebbe természetesen nem is számították bele a fizetett megjelenéseket és az élőben közvetített nyilatkozatokat.

A második helyen is az elnök végzett, azzal a mondatával, amelyben tévesen azt állította, nem voltak tavaly választások. A portál több mint száz kijelentés, ígéret kapcsán ellenőrizte az év folyamán azok igazságtartalmát. Mintegy nyolcvan esetben meg kellett állapítani, hogy a kijelentés valótlan, vagy az ígéretet nem tartották be, további húsz esetben pedig a tényekkel való visszaélés esetét is feljegyezték. Néhány igaznak számító kijelentésre is felfigyeltek, így Ivica Dačić parlamenti elnök törvények elfogadására vonatkozó kijelentéseit vagy Zoran Radojičić belgrádi polgármester szavait a fővárosi autóbuszok átlagéletkoráról.

Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentését is valótlanságnak minősítették, doktori disszertációjával kapcsolatban közölte: sikerült bizonyítania, hogy nem lopott senkitől semmit. Éppen a napokban fosztotta meg másodszor is a Belgrádi Egyetem Szenátusa doktori címétől plagizálás miatt. Mali kijelentése az év harmadik legnagyobb hazugsága lett az Istinomer listáján. Többször tett könnyelmű ígéretet Tomislav Momirović közlekedési és infrastrukturális miniszter is, aki általában nagyberuházásokról nyilatkozott – valótlanságokat állítva. Az idén kevesebb volt a könnyelmű ígéret a megszokottnál, ezt azzal magyarázzák, hogy nem tartottak választásokat, jövőre bizonyára változni fog a helyzet.