2024. március 29., péntek

Olivér a Medica Netter rehabilitációs központba látogatott

Süli Mónika sportorvos részletes tájékoztatása a kisfiú jelenlegi állapotáról

Pál Gajódi Olivér a minap Zentára látogatott, a Medica Netter rehabilitációs központba. Gajódi Tímea, a gyermek édesanyja vette fel a kapcsolatot a központ vezetőjével, Süli Mónikával, aki sportorvos és okleveles gyógytornász. Az édesanyától megtudtuk, hogy habár folyamatosan tornáztatják a kisfiút otthon, illetve a pécsi Borsóház Nemzetközi Intenzív Terápiás Központba is visszatérnek időnként, annak érdekében, hogy a gyermek állapotából a maximumot hozzák ki, szükségesnek látták, hogy a zentai rehabilitációs központtól is segítséget kérjenek.

Süli Mónika, a Medica Netter központ vezetője elmesélte lapunknak, hogy Olivér szinte azonnal érdeklődést mutatott a játékok, labdák,  egyéb eszközök iránt. „Már első benyomásra bearanyozta a rendelő hangulatát. Az első néhány percben a tornaszőnyegen volt az anyukával és az apukával. Én messzebbről figyeltem őt, hiszen lassú, de biztos tempóval szerettem volna vele megbarátkozni… mégiscsak először látott, idegen vagyok a számára. Amikor közelebb mentem, játékos módon kezdtük el a felmérést.” A gyógytornásznő hozzátette, hogy a kis beteg közvetlen, barátságos volt irányukba: „A korához mérten és a traumák után, amiket sajnos átélt, a szocializációs kapcsolatot igen gyorsan kialakítottuk.”  

Tovább folytatva a beszélgetést, Süli Mónika hozzátette, első lépésként felmérték Olivér állapotát, amiről a sportorvosnő részletesen beszámolt lapunknak: „A kisfiú mindkét kezét használja, a mediális fogás érett nála. Az oldalára megfordul – főképp a bal oldalra fordulás dominál nála. A bal könyöke sérülhetett korábbról, ott a sérülés miatt intenzíven berotált (befelé fordult) válltartás látható. Hason fekve a fejét emeli, tartja, jobb kézzel kisebb időre meg is tudja emelni a törzsét. Látható egy komolyabb gerincferdülés, amely izomrövidülést okozott nála.” Mónika elmondta azt is, hogy ezt megfelelő tornával orvosolni tudják majd, viszont a későbbiekben a miderhasználat fontos lesz a kicsi számára. „Jelen pillanatban az ülésre használt mider tökéletes. Ennek segítségével szépen ül, rövidebb időre önállóan. Háton fekve mindkét lábát be tudja húzni mellkasirányban. A pincettafogás az ujjaival tökéletes, így a táblagépet hihetetlen módon tudja kezelni, irányítani, illetve a meséket váltani is szépen bírja.”

A Medica Netter központ vezetője hozzáfűzte: az első találkozás alkalmával Vojta gyakorlatokat és passzív átmozgatást is végeztek, s a kicsi szépen mosolyogva tűrte ezeket. „Az anyuka jelenléte nagyon fontos a számára, és szükséges is, úgy gondolom. Akkor tud igazán motorikusan is fejlődni, ha az emocionális, pszichikai énje is nyugodt, kiegyensúlyozott. A torna alatt az édesanya mindvégig segített: a felgyülemlett nyálváladékot szívta, hogy effektíven tudjunk haladni a felmérésekkel és a tornával is. A torna végén Bemer Pro terápiát kapott Olivér, melyet Dr. Linka Beáta és jómagam is nagyon fontosnak tartunk Olivér állapotának javulása érdekében. Ez egy orvostechnikai eszköz, amely hat a mikrocirkulációra, és segíteni fog abban, hogy az izomtónus javuljon, erősödjön, ezzel együtt pedig Olivér motorikus fejlődése is” – szólt az élményekről s a tervekről a szakember, majd hozzátette, hogy a jövőbeli tervek között szerepel, hogy az SMA-beteg gyermek heti szinten fog járni hozzájuk, a rehabilitációs központba komplex gyógytornára. „Ezt a kolléganőm, Vida Elizabetta és jómagam fogjuk tartani, s ezek közül kiemelném a Vojta, Bobath féle módszert. Párhuzamosan pedig a Bemer kezelést is alkalmazni fogjuk nála. A fejlődése hosszú folyamat lesz, előre jósolni nem lehet, hogy pontosan mennyi időre van szükség, de mi maximálisan azon leszünk, hogy segítsünk a kisfiúnak és a szülőknek is, hogy otthon is tudják a tornákat végezni” – zárta mondandóját Süli Mónika, akitől a továbbiakban is várjuk majd a jó híreket a gyermek fejlődését illetően.