2024. április 20., szombat

A petárda nem játékszer

Az év végéhez közeledve szinte nem múlik el nap úgy, hogy sötétedés után ne kerülnének elő a petárdák vagy a tűzijátékok. Már-már elképzelhetetlennek tűnik a szilveszter éjszaka a pirotechnikai eszközök nélkül. Tévedés azonban azt gondolni, hogy ezek nélkül nem lehet jó hangulatban ünnepelni. A szakemberek évek óta folyamatosan a tűzijátékok és a petárdák veszélyeire próbálják felhívni a polgárok, a gyermekek és szüleik figyelmét. A pirotechnikai eszközök azon túl, hogy károsak a környezetre, rengeteg kellemetlenséget okozhatnak. Az emberre nézve is veszélyes, hiszen igen komoly, maradandó sérüléseket hagyhatnak maguk után. A veszélyes játékok égési sérüléseket, hallás- és szemkárosodást is okozhatnak. Minden évben a szilveszteri és a karácsonyi ünnepek alatt sok gyerek szenved könnyebb és súlyos sérülést a petárdákkal való játék miatt. Az idei szezon első áldozata egy tizennégy éves lány volt, akinek két hete a kezében robbant fel egy erősebb petárda. Az emberek mellett pedig az állatokban is óriási félelmet kelt a durrogtatás.

Szerbiában a petárdázás egyébként sokba is kerülhet. A törvény értelmében ugyanis a közrend és a közbiztonság megzavarása miatt 50 000-től 100 000 dinárig is terjedhet a pénzbüntetés, amit kiskorú esetében a szülő köteles kifizetni. Ez azonban nem mindenkit tántorít el a petárdázástól, a legnépszerűbb pirotechnikai eszközök az állami tilalom ellenére bármelyik pirotechnikai üzletben megvásárolhatók, de a piacokon is megtalálhatók. Ugyanakkor vannak, akik attól sem riadnak vissza, hogy házilag gyártsanak petárdát, melyek használata nemcsak a törvénytelen, hanem rendkívül kockázatos is. A legrosszabb pedig az, hogy a petárda okozta sérüléseknek nemcsak azok vannak kitéve, akik meggyújtják és izgatottan várják a látványos és hangos robbanást, hanem sokszor olyan vétlen járókelők is, akik csak rosszkor voltak rossz helyen. Legtöbbször égési sérüléseket okoz, de a dobhártyát is károsíthatja.

Akinek van kutyája vagy macskája, jól tudja, hogy mekkora traumát okozhat a kedvenceknek az eszeveszett durrogtatás. Az ő félelmüket a gazdik megpróbálhatják csökkenteni, a kóbor állatokra azonban senki sem vigyáz. Mivel a kutyák és a macskák hallása sokkal kifinomultabb, mint az embereké, ezért számukra még ijesztőbb a petárdázás. Nem ritka az sem, hogy a kertben tartott négylábúak annyira bepánikolnak, hogy fejvesztve elmenekülnek otthonról, a hazautat azonban nem találják. Nem elhanyagolható az sem, hogy a kisebb állatok, például a madarak vagy a rágcsálók is nagyon félnek ilyenkor, és a petárdázástól teljesen megzavarodnak.

Arról, hogy év végén mennyi petárdabaleset történik, rendszeresen beszámol a híradó, az áldozatul esett állatokról viszont kevés szó esik. Ettől függetlenül tudjuk, hogy sajnos nagyon sok kutya, macska és madár pusztul el ilyenkor.

Annak érdekében, hogy a szilveszter éjszakát ne a mentőállomáson töltsük, be kell látnunk, hogy a pirotechnikai eszközök nem játékszerek. A tűzijáték használatának is megvannak a maga szabályai, amelyeket jobb betartani a magunk, a családunk és a környezetünk biztonságáért.