2024. április 16., kedd

Jótékonysági vadászat Topolyán

Vadászok és természetkedvelők összefogásával segítik a Zentai Közkórház gyermekosztályát

Szerbiában másodszor szervezett jótékonysági vadászatot a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága (VMVT). Brindza Lajos szervező, a társaság elnöke elmondta, kiváló hangulatban zajlott az esemény. Hatvan természetkedvelő és vadász támogatta anyagilag is a jótékonysági kezdeményezést, mely valójában az anyaországból indult el. Mint ismeretes, tavaly is Topolyán szervezték meg – akkor első ízben – a magyar Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. felkérésére. Korábban Fejér megyéből indult az akció, Fejes László kezdeményezésére. Pásztor István, a VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke is felkarolta az akciót. Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja védnökségével a topolyai Őzbak Vadásztársaság társszervezésében és annak vadászterületén a hangulatos hóesés csak fokozta a természetjárás élményét. Ez alkalommal 73 fácánt lőttek. A jótékonysági rendezvény a járványügyi intézkedések betartásával zajlott. Csallóközi Eszter a munkatársai társaságában személyesen is részt vett a vadászaton.

Brindza Lajos azt is elmondta, hogy az összegyűlt adományokból a Zentai Közkórház gyermekosztályának vásárolnak egy defibrillátort. Hozzátette, hogy ugyanezen a napon nemcsak itt, a szerbiai Topolyán, hanem a Kárpát-medence több pontján is megszervezték a jótékonysági vadászat napja alkalmából az akciót. Az anyaországi helyszíneken kívül romániai és szlovákiai nemzettársaink is jótékonysági vadászaton vettek részt.

A magyarországi Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.-t 2019-ben alapították azzal a céllal, hogy független jogi személyként szervezze és koordinálja a hagyományosan minden év december 27-én megrendezésre kerülő jótékonysági vadászatokat. Az összefogás célja, hogy a vadászok és a támogatók adományaiból hiánypótló orvosi eszközöket szerezhessenek be, melyek elősegítik a beteg gyermekek gyógyulását. Az akciókkal a vadászok azt is szeretnék megmutatni, hogy képesek összefogni egy nemes cél, nemes ügy érdekében, valamint így szeretnének hozzájárulni a vadászattal kapcsolatos negatív sztereotípiák eloszlatásához.

A vadászat kezdetén felolvasták Fejes Lászlónak, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, a jótékonysági vadászat ötletgazdájának üzenetét, melyben egyebek között ez áll: „Különös érzés, hogy a hungarikumnak is nevezett jótékonysági vadászat Magyarországon idén már 34 vadászterületen kerül megrendezésre, miközben Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban is példát mutatnak a helyi vadászok önzetlenségből. Szívszorító, de egyben felemelő érzés is egy kórház gyermekosztályának korszerű és innovatív orvosi eszközt adományozni. Arra biztatlak benneteket, hogy tegyétek ezt minden évben, és láttassátok, hogy a vadászok közössége példamutatásával igazodási pont lehet a társadalom egyéb csoportjai számára.”