2024. április 20., szombat

Karácsony és jubileum

A hétvégén ünnepi műsort tartott a zentagunarasi Gracza János egyesület

A zentagunarasi Gracza János Irodalmi és Színjátszó Egyesület a hétvégén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, és egyben a karácsonyi műsorukat is most tartották. A rendezvény számos nézőt vonzott, a helyi színházterem szűkösnek bizonyult a műsor közönsége számára. Az évforduló kapcsán Nagy Bozsik Angéla, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a célkitűzéseik nem változtak az évek során.

Nagy Bozsik Angéla köszönti a közönséget

Nagy Bozsik Angéla köszönti a közönséget

– Nekünk ez nagyon fontos esemény, mivel kis falu vagyunk, ezért nagy szerencsének éljük meg, hogy 30 éve működik az egyesületünk. A fő célkitűzés továbbra is az, mint a megalakuláskor, a hagyományok felelevenítése, ápolása, megőrzése és továbbadása az ifjú nemzedékeknek. Az elnökséggel együtt állandóan ezért tevékenykedünk, és igyekezünk minél több fiatalt, kisgyereket bekapcsolni a munkába, így több szakcsoportban folyik a munka. A lelkes csoportvezetőknek köszönhetően sok szemlére, versenyre eljutnak csoportjaink, ezáltal nemcsak az egyesület jó hírét öregbítjük, hanem falunkat is képviseljük – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy már az egyesület megalakulása előtt is foglalkoztak népdalénekléssel, citerázással, de egyesületként már részt vesznek szemléken, versenyeken. Rendszeresen ott vannak a Durindón, a Gyöngyösbokrétán és más fesztiválokon, s rendszerint szép eredményeket érnek el. Elmondása szerint a járványhelyzet előtt többfelé eljutottak külföldön is.

– A hagyomány ápolása mellett a közösség összekovácsolásában is nagy szerepe van az egyesületnek. Közös élmények szerzésével még jobban össze tudjuk tartani a falu apraját-nagyját – fogalmazott Nagy Bozsik.

A legfiatalabbak csoportjának fellépése

A legfiatalabbak csoportjának fellépése

Az egyesület 30 éves jubileumának megünneplését a járványhelyzet miatt halasztották eddig, így viszont karácsonyi hangulatban emlékeznek meg az évfordulóról – mondta az elnök.

– Ünnepi műsorunkon fellépett az egyesületünk összes szakcsoportja. A legkisebb, óvodás-elsős korosztályban 31-en szerepeltek, emellett bemutatkoztak a néptáncosok, a tamburazenekar, a citerazenekar, a színjátszó csoport és az asszonykórus is. Vendégfellépőnek meghívtuk a Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesületet, mivel ők helybeliek, és kölcsönösen támogatjuk egymás munkáját. Egyesületünk keretein belül működik a North Aurora Dance Studio csoport is, amely modern táncokkal foglalkozik, és az ő fellépésük is gazdagította ünnepi műsorunk tartalmát – számolt be Nagy Bozsik.

A Gracza János Irodalmi és Színjátszó Egyesület ünnepi műsorát támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a zentagunarasi helyi közösség és Topolya község önkormányzata – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy egész éves munkájuk során segítséget kapnak a tartományi oktatási titkárságtól, a tartományi kulturális titkárságtól, a Csoóri Sándor Alaptól és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től.