2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nem valószínű, hogy szigorítanak

A válságstáb egyes tagjai a Covid-beléptető kiterjesztését szorgalmazzák

A válságstáb egyes tagjai a Covid-beléptető kiterjesztését szorgalmazzák
Ma ülésezik az egészségügyi válságstáb. Korábbi közlések szerint azzal a céllal, hogy megvitassa, vajon az omikron variáns indokolttá teszi-e a korlátozások szigorítását. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter múlt heti nyilatkozata arra enged következtetni, hogy az újévi ünnepek ideje alatt az eddig alkalmazott szabályok lesznek hatályban.
Predrag Kon epidemiológus, a testület tagja tegnap abbéli véleményének adott hangot, hogy feltehetőleg nem foganatosítanak drasztikus szigorítást. Arra számít, hogy tekintettel az új variánsra, az újévi összejöveteleken betartják, illetve betartatják a hatályos szabályokat. Közölte: a járványügyi szakértők és az orvosok nem támogatják a városok főterein tervezett szilveszterezéseket.
– Kötelességem elmondani, hogy azok, akik ilyen rendezvényen terveznek részt venni, és nem vették fel a védőoltást, nagy kockázatnak teszik ki magukat. Arra kérek mindenkit, hogy a szabadban is viselje a védőmaszkot, hiszen az omikron az eddigi variánsoknál jóval gyorsabban és könnyebben terjed – fejtette ki Kon.
Zoran Bekić, a Belgrádi Vásár helyiségeiben működő oltópont igazgatója abban bízik, hogy a válságstáb legalább megfontolja a Covid-beléptető alkalmazásának kiterjesztését. Orvosként megpróbál amellett érvelni, hogy a védettségi igazolvány a jelenlegihez képest hosszabb időtartamban, vagy egész nap a bizonyos létesítményekbe való belépés feltétele legyen. Annak a lehetőségét is megfontolják, hogy zárt térben tovább korlátozzák a gyülekezésszabadságot.

1249 új fertőzés – 27 elhunyt
A hivatalos járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt 13 547 tesztet végeztek el, ebből 1249 volt pozitív (9,2 %). A vizsgált napban 27 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 12 621 a járvány kezdete óta. Kórházakban 2051 Covid-pácienst kezelnek, 84 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 88 új fertőzést jegyeztek, ebből 36-ot Újvidéken.