2024. április 24., szerda

Ne hecceljük az omikront!

Nem tudja a világ igazán eldönteni, mennyire kell pontosan félni a koronavírus omikron variánsától. Teljesen eltérő nézeteket, gyors felméréseket tükröző – szintén egymásnak ellentmondó – eredményeket lehet hallani. Röviden összefoglalva, az eddigiekben napvilágot látott információk alapján azt lehet mondani: kevésbé kell tartani ettől a variánstól, mert enyhébb kórképet mutat, jobban kell tartani viszont tőle, mivel kevésbé hatásos ellene az eddig rendelkezésre álló vakcinaarzenál. Így aztán az embereknek kell eldönteniük, az említett, szintén egymással ellentmondó kijelentésnek melyik részét veszik igazán figyelembe, s milyen véleményt alakítanak végül ki.

Kétségkívül aggasztó az, hogy a védőoltások hatásossága nagy mértékben csökkent ezzel az új vírusmutációval szemben, ami azonban kissé megnyugtató lehet, az az, hogy az oltottak jó része már nem az első védőoltás felvételénél tart, hanem a harmadiknál, s az eddigi kutatások szerint ez a harmadik oltás kulcsfontosságú lehet az omikron egészségünkre gyakorolt hatásának csökkentésében. Igaz, a BioNTech képviselői már közölték, hogy három Pfizer-védőoltás sem elég ahhoz, hogy teljesen vissza tudjuk szorítani az új jövevényt, annak káros hatásait azonban már csökkenteni tudja. Az is aggasztó, hogy nem lehet igazán eligazodni a kijelentések rengetegében, mi a teendője annak, aki elszánja magát a harmadik, vagy utána esetleg negyedik oltás felvételére is: maradjon ugyanannak a gyártónak a terméke mellett, esetleg kombinálja a vakcinákat, s ha igen, összesen hányszor kombinálhatja majd, három különböző gyártó oltását is össze lehet majd nyugodtan „keverni”? Semmit sem állíthatunk bizton, hiszen maga az omikron sem jelentette be a jövetelét előre, így átfogó kutatások sem készülhettek el korábban, csak amolyan mini-felmérések láttak napvilágot a vakcinák hatásosságáról, s azok esetleges kombinálásáról is. Egyik utóbbit taglaló brit felmérés például azt hozta, hogy a Pfizer-oltás harmadik dózis után 75 százalékos védettséget produkál az omikronnal szemben, de csak az első tíz hétben, ezt követően ez a védettség 45 százalékra süllyed vissza, ugyanakkor azoknak a szervezete, akik két Pfizer-oltást követően egy Modernát választottak harmadiknak, továbbra is hetven százalék feletti védelemmel rendelkezett. Kár, hogy a hazánkban is alkalmazott kínai és orosz oltásokkal kapcsolatban még kevesebb adat, hír, kutatás áll a rendelkezésre. A Sinopharm oltásával kapcsolatban eddig egy érdemleges kutatás foglalkozott a Sanghaji Egyetem jóvoltából, ez azonban meglehetősen alacsony esetszámon, 292 kísérleti alanyon alapult, s nem is közölték a védettség százalék-adatait, csupán annyit fogalmaztak meg, hogy a harmadik oltás után is jelentősen csökken a védettség az omikronnal szemben.

Nem csoda hát, ha sokan tanácstalanok most. Az alapvető üzenetnek azonban mindenki számára továbbra is egyértelműnek kell lennie, s annak így kell szólnia: védőoltás hiányában a koronavírus bármelyik variánsa nagyobb veszélyeket hordoz magában, mint az immunizációt követően. Éppen ezért, nem lenne jó, ha az omikron enyhébb kórképére vonatkozó információkra hivatkozva mindenki azt könyvelné el: most már sem oltásra, sem másmilyen védekezési módszerre nem lesz szükség. Ha egyszerűbb és gyorsabb is a betegség lefolyása, a felgyógyulás menete, ha nem is támadja meg az omikron olyan gyakran a tüdőt, mint a delta vagy az azt megelőző eredeti és brit variáns, a lakosságnak mindig létezik egy érzékenyebb kategóriája is, s ha csak egy lépést tehetünk annak érdekében, hogy őket ne sodorjuk veszélybe, ezt a lépést meg is kell tennünk. S ne legyünk túl dühösek, ha szilveszteri terveinket is kissé át kell alakítani esetleg ennek a lépésnek az érdekében. Inkább abban bízzunk, hogy igaza lesz az Egészségügy Világszervezet vezetőjének, s jövőre már tényleg búcsút inthetünk az egész pandémiának.