2024. március 29., péntek

Új módosítások Zenta község ösztöndíjprogramjában

A határon túl tanuló zentai egyetemistákat is támogatják

Csütörtöki ülésén fogadta el Zenta község képviselő-testülete a hallgatói ösztöndíjakról szóló szabályzat módosítását és kiegészítéséről szóló szabályzatjavaslatot. Eddig 18 egyetemistát támogattak, az idei évtől pedig újabb tíz hallgató részesülhet községi ösztöndíjban.

Juhász Attila, Zenta község tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tagja elmondta, hogy olyan egyetemistákat igyekeznek segíteni, akik hiányszakmát tanulnak. Az, hogy pontosan melyek ezek a szakmák, azt a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Községi Foglalkoztatási Bizottság közösen állapítja meg az elmúlt év illetve évek során egyetemi végzettséget igénylő pozíciókra kiírt álláslehetőségek alapján.

– Ez nem azt jelenti, hogy más szakmát tanuló egyetemisták nem kaphatnak ösztöndíjat, csak a hiányszakma plusz pontot jelent a pályázat elbírálásánál – pontosított Juhász.

A község 8000 dinárt biztosít 10 hónapon keresztül az ösztöndíjasainak, és ha egyszer valaki ezt elnyerte, tanulmányai végéig kaphatja, sőt, akár a doktori képzés ideje alatt is.

Juhász elmondta, hogy az előző években csak olyan hallgató jelentkezhetett, aki a szerbiai egyetemek egyikén tanul. Az idei évtől azonban már olyanok is pályázhatnak, akik Magyarországon vagy más külföldi egyetemeken folytatják a felsőfokú tanulmányaikat.

– A szerződés egyik tétele az is, hogy a tanulmányaik befejezését követően, legyen szó hazai vagy magyarországi egyetemek egyikén tanuló diákról, elsősorban itthon, Szerbiában kell megpróbálniuk elhelyezkedni – magyarázta a tanácstag, majd emlékeztetett, hogy a külföldi diplomák honosítását a Magyar Nemzeti Tanács is támogatja.

Az új módosítás értelmében Zenta község önkormányzata öt Szerbiában tanuló egyetemistát, és további öt Magyarországon, vagy más külföldi egyetemeken tanuló diákot támogat.

– Változtattunk a szabályozáson, bővítettük a szakmai palettát, emellett a térben is nyitottunk. Úgy gondolom, hogy ezzel tudunk igazán odafigyelni arra, hogy mi az, amire ennek a közösségnek szüksége van, és a helyi gyerekek, a helyi fiatalok az önkormányzat részéről valóban érezhessék az odafigyelést, hogy ezzel az összeggel hozzájárulunk a tanulmányaikhoz – nyilatkozta Juhász.

Az ösztöndíjpályázatot hamarosan kiírják. Ezzel kapcsolatosan minden információt megtalálnak majd a község honlapján (http://www.zenta-senta.co.rs/).