2022. május 22., vasárnap

Több mint tizenötmillió vakcinát adtak be

Egy éve érkezett meg a koronavírus elleni védőoltás Magyarországra

Egy éve érkezett meg a koronavírus elleni védőoltás Magyarországra, mondta a magyar kormány közösségi oldalára vasárnap feltöltött videójában György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, aki a videóban kifejtette, még aznap, amikor az első szállítmányok megérkeztek, megkezdték az oltások beadását, és azóta már több mint tizenötmillió vakcinát adtak be Magyarországon. Az államtitkár hangsúlyozta, minden oltás beadása komoly szervezőmunkát és erőforrást igényel, amelyet a kormány továbbra is biztosít, hogy megvédje a magyar emberek egészségét és az ország működőképességét.

György István felidézte, az oltási program elején nem volt elég oltóanyag, ezért átgondolt sorrendet kellett felállítani, hogy ki mikor kapja meg az oltást, majd hozzátette, minden célcsoport oltása egy-egy külön oltási akcióként, precíz tervezéssel valósult meg sok száz katona, több ezer orvos, egészségügyi dolgozó és közszolgálatot ellátó dolgozó áldozatos munkájának és összefogásának eredményeképpen. 

Emlékeztetett arra, hogy az oltásokat egy éve az egészségügyi dolgozókkal és az idősotthonok lakóival kezdték, majd az idősekkel, a krónikus betegekkel, a rendőrökkel, katonákkal, az iskolai-óvodai dolgozókkal és a 60 év alattiakkal folytatták, majd kiemelte, hogy a kormány vakcinabeszerzéseinek köszönhetően Magyarország az Európai Unióban elsőként érte el az 50 százalék feletti átoltottságot. Szintén az elsők közt tette lehetővé a kormány májusban és júniusban a 12–18 éves korosztály oltását – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, emellett nyáron a Magyarországon élő külföldieknek és a külhoni magyaroknak, sőt a szomszédos országok határain élőknek is lehetővé tették az oltást.

György István rámutatott: szintén elsők közt tették lehetővé Magyarországon augusztustól a megerősítő harmadik védőoltás felvételét, és ma már a beoltottak több mint fele a megerősítő oltással is rendelkezik. Ezzel az elsők vagyunk, és ez nagy előny lehet az esetleges újabb hullámmal szemben, mondta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy ma már zajlik az 5–11 éves korosztály oltása is.

Az egy éve tartó oltási programnak köszönhetően a magyarok az új évnek úgy állhatnak neki, hogy mindenki jóval nagyobb biztonságban van, és a lakosság magasan átoltott, Magyarország továbbra is vakcina alapú védekezést folytat, januárra a kormány több oltási akciót is tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás, és a háziorvosok is oltanak majd, szögezte le György István, aki arra kért mindenkit, hogy aki még nem tette, mindenképp vegye fel a védőoltást, aki pedig megkapta mindkét oltását, és azóta eltelt már négy hónap, a harmadik vakcinát is adassa be saját maga, a családja és a környezete egészségének védelme érdekében.