2024. április 25., csütörtök

Profi fotóval a tömeggyártás ellen

A Vajdasági Múzeumban (Duna utca 37.) tegnap megnyílt a kilencedik, Objektivno elnevezésű fotókiállítás, amely fotóriportereink munkáit mutatja be. A tárlatot Slobodan Šušnjević válogatta össze több mint 500 beküldött alkotás közül, mától január 10-éig 41 fényképész 86 fotóját tekintheti meg a közönség. A rendezvénnyel a fotóriporteri szakmát igyekeznek közelebb hozni a látogatókhoz, a szervezők – a Vajdasági Fotószövetség tagjai – éreztetik azt, hogy a médiánál mennyire fontos a gyorsaság és a precíz munka.

Bár a fotózás ma már mindenki számára elérhető, bárki fotózhat, még mindig igény mutatkozik a kiképzett, szakmai előtudással rendelkező személyekre. A fotósszakma alkonyát már 1996-ban előrevetítették az amerikai fotós szaklapok, azóta valóban érezhető az az irányzat, amely a nyugdíjba vonuló sajtófotósok helyének betöltésére nem alkalmaz fiatalokat. Az új sajtóformátumokban ugyanis a gyorsaság, a hír sokkoló ereje és a formátum kielégítése a lényeg. A profi fotósoknak ma az a feladat jut, hogy színvonalas alkotásaikkal felülmúlják azt a sok-sok milliárd, javarészt értéktelen és értelmetlen fotót, amelyeket emberek milliárdjai kattintgatnak össze-vissza világszerte.

A már hagyományosnak számító kiállítást a Dnevnik és a Magyar Szó fotóriporterei kezdeményezték az idén is. Kollégáink, Dávid Csilla és Ótos András fotóit is megcsodálhatjuk, fotónk az esti megnyitóünnepség előtt készült.