2024. április 24., szerda

Valóra vált Kiss Tamás nagy álma

„Minden fellépést pozitív izgalomként élek meg”

A nagykikindai Kiss Tamás baritonénekes, aki az Újvidéki Művészeti Akadémia muzikológia szakának egyetemi hallgatója, az utóbbi hónapokban számos sikeres fellépéssel büszkélkedhet. A karlócai Zenei Tehetségek Szemléjén első helyezést ért el, Rumán, a 23. Nikola Cvejić Nemzetközi Szólóversenyen szintén első lett, és mint ígéretes férfihang, különdíjban részesült. Muzikológus-hallgatóként sikeresen megpályázta a legjobb tudományos szakdolgozatért járó egyik egyetemi díjat. Sikerrel szerepelt a legutóbbi VMTDK-n, a 8. Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekversenyen pedig különdíjjal jutalmazták W. A. Mozart Figaro házassága c. operája Non più andrai kezdetű áriájának előadásáért. Sőt valóra vált a nagy álom, hogy operaelőadásban debütáljon. Erre az Opera: Past. Present. Perfect! projektum keretében elkészített, bemutatott Stanislav Binički Na uranku (Reggel) c. operában került sor, bizonyítva felfelé ívelő pályáját és mgr. Marta Balaž tanárnő eredményes munkáját.

Ez az első opera a szerb zenetörténetben, Stanislav Binički komponálta Branislav Nušić szerb író librettójára.1903-ban mutatták be először.

Kiss Tamás 2021. december 4-én lépett a fővárosi közönség elé Redzsep török aga szerepében.

– Az elmúlt pár hónapban sokat dolgoztam azon, hogy ez a pillanat eljöjjön – mondta Kiss Tamás. – Hálás vagyok ezért a lehetőségért mindazoknak, akik velem foglalkoztak. Külön köszönet illeti Marta Balaž tanárnőmet, aki sokat segített a szerep elsajátításában.

Szeptemberben még csak szóltak a szervezők, hogy része lehetek ennek a projektumnak. Néhány alkalommal ebben az előadásban kisebb szerepeket bíztak rám, végül pedig az egyik főszerepet. Már a kis szerepekben éreztem, elfogadnak a kollégák, és meg vannak elégedve azok, akik dolgoznak velünk. A kisebb szerepek mellett egyidejűleg a kórusban énekeltem, közben készítettem a török aga szerepét. Elhatároztam, erre maximálisan fel akarok készülni. Három hónapig nagyon keményen dolgoztam, Marta Balaž tanárnő segített – akinél szólóéneklést tanulok – az első nagyobb szerepem megtanulásában. Sajnálom, hogy Belgrádban nem lehetett több közös próba. A többiek ezt nem igényelték, mert más felállásban már játszották az előadást, elegendő volt csak felfrissíteniük. Komoly feladatot vállaltam, hogy beugorjak ebbe a szerepbe, viszont örültem annak, hogy színészként is kipróbálhatom magam, gyermekkorom óta szeretek színészkedni.

Ez az első nagyobb szerepem az említett operaelőadásban. A belgrádi Filológiai Kar legnagyobb amfiteátrumában léptünk fel, Szerbia legnagyobb, ezer férőhelyes amfiteátrumában. Barátaim és családtagjaim eljöttek megnézni, ami számomra sokat jelentett. Nem volt tele a terem, mint bemutató alkalmával, ahogyan mesélték, Leskovacon azonban, ahol először vendégszerepeltünk, telt ház előtt énekeltünk.

Az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola új épületében, termében Marta Balaž tanárnő készített fel a szerepre. A tragikus végkifejletű történet egy török uralom alatt álló szerb faluban játszódik, amelyben én, Redzsep (Rexhep) török agaként, meghiúsítom a szerelmesek közelgő esküvőjét. A tanárnőm tanácsot adott, hogyan lehet ezt a szerepet minél könnyebben úgy énekelni és játszani mozgás közben, hogy teljesen átalakuljak. Nem vagyok erőszakos, rosszat kívánó ember, mint a török aga, akit alakítottam. De az előadás után a nézők véleménye alapján (egyesek úgy fogalmaztak, attól tartottak, hogy megtámadom őket) elmondhatom, sikerült igazi agává válnom. Édesanyámnak tele volt a szíve örömmel, amikor látott ebben a szerepben.

A felkészülés folyamán videón megtekintettem elődjeim alakítását, azokból is merítettem ötletet, továbbá a két-három közös próbán az opera rendezője segített, hogy ne csak énekkel, hanem érzelmekkel, mozgással is meg tudjam formálni a szerepet. Tanácsot adott, milyen legyen az arckifejezésem, mikor használjam és mikor nem a kezemet, mikor fejezzek ki valamit gesztussal, és hogyan képzeljem magam a reménytelenül szerelmes férfi helyzetébe, érzésvilágába – magyarázta Tamás.

A fiatal baritonénekes idei repertoárján egyebek között G. Donizetti Don Pasquale c. vígoperájának Dr. Malatesta doktor Bella siccome un angelo áriája szerepel, W. A. Mozart Figaro házassága c. operájából a Non più andrai kezdetű ária, A varázsfuvola c. operából  Papageno első áriája, továbbá Scarlatti-, Csajkovszkij-kompozíciók, Gotovac One noći, Milan Prebanda Pala je rosa c. szerzeménye…

– Szeptembertől decemberig szinte minden napom igen zsúfolt volt. Ezután tényleg egy kicsit pihenek, hogy a következő félévet is az ideihez hasonló színvonalon tudjam folytatni. A mai énekestől elvárják, hogy ne csak jól énekeljen, hanem jó külleme, fellépése legyen. Edzek elsősorban a testi-lelki egészségemért, hogy jól érezzem magam. Az énekléshez szükséges aktivizálni a hasizmokat. Nem mindegy kiállni és annyit énekelni a közönségnek.

Számomra mint extrovertált személynek, aki szeret emberek között forogni, fontosak az ismerősök között a nagyon jó barátok, akikkel szinte családtagként mindent meg tudok osztani, akikben megbízok. Ők nagy lendületet adnak, amikor el tudnak jönni egy-egy fellépésemre. Egyébként nagyon szeretek örömet szerezni az embereknek a fellépéseimmel. Boldog vagyok, amikor ez sikerül. Tiszta szívből csinálom, és tovább is így akarok énekelni. Örülök az új helyszíneknek, az új fellépéseknek, noha minden fellépésemre egyformán komolyan készülök, és egyformán örülök, nem számít, hogy egy embernek vagy ezer embernek énekelek. A fellépést pozitív izgalomként, pozitív lámpalázként élem meg, meg vagyok győződve róla, hogy Marta Balaž tanárnő jól vezet az énektanulás útján. Természetesen nem mindegy kiállni és énekelni, de ez az a munka, amivel foglalkozni akarok egy életen át – mondta a nagykikindai születésű Kiss Tamás, akit Vitkay Kovács Vera művésznő, nyugalmazott zenepedagógus, továbbá a székvárosi Európai Kollégium nevelőtanárai és mások is nagy szeretettel „a mi Tamásunk”-nak neveznek.