2024. április 19., péntek

Modern múzeum Újvidéken

Igor Mirović tartományi kormányfő csütörtökön mutatta be a Múzeum 2021 projektet, amely a 20. századi és a 21. század eleji újvidéki és vajdasági műtárgyakat állítja majd ki, megőrizve hagyományainkat. A projekt része az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022 programnak. Az új múzeum az M-Stúdióban, és a stúdió melletti épületben kap helyet, mintegy 3000 négyzetméteren.

– A Vajdasági Múzeum és a Városi Múzeum nem elegendőek a kulturális műtárgyak és a hagyományaink modern bemutatásához. Az új múzeumban viszont mindezt megvalósíthatjuk majd. A kiállítások mellett pedig koncerteket is szervezhetünk egy helyen, ami egyedülálló Vajdaságban. Az új múzeumban helyet kap a Neoplanta filmanyaga is, amelyet nem régen digitalizáltak. A múzeumban például Veljko Petrović és Aleksandar Tišma alkotásai is megtalálhatóak lesznek – mondta a tartományi kormányfő, aki bemutatta a Múzeum 2021 Programtanácsának tagjait is, akik: Fedor Vrtačnik zeneszerző, karmester, Alexander Dujin zeneművész, Bogomir Mijatović Bogica újságíró, műsorvezető, zenei szerkesztő és publicista, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Nenad Šaponja költő, esszéista, irodalomkritikus, dr. Dragan Stanić, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar tanára, Dragan Stojkov festőművész, dr. Antal Szilárd, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, Dejan Tomić zenepedagógus, Szilágyi Ksenija producer, Danilo Vuksanović festőművész, Jovan Gvero általános iskolai tanár, Aleksandar B. Stojšin, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára.

A tanács feladata a tartományi kormánnyal együttműködve olyan koncepciót kialakítani, amely a modern technika segítségével bemutatja művészeinket és alkotásainkat.

– A múzeum helye lesz a modern kreativitásnak. A 21. századi technológiával új teret kapunk a kulturális tartalmaink bemutatására. Lehetőségünk lesz olyan örökségek bemutatására is, melyeket eddig nem lehetett kiállítani a múzeumokban.

A múzeum a tervek szerint a jövő év második felében nyílik meg.