2024. március 28., csütörtök

Bécs tábornokot küld az omikron ellen

Újabb korlátozások Németországban – II. Erzsébet lemondta a karácsonyozást

Egyre több gondot okoz a koronavírus omikron variánsa, amely az Egyesült Államokban, Írországban és Dániában már domináns. Németország igyekszik megakadályozni ezt, ezért további óvintézkedéseket vezet be. Ausztria egy tábornokot is „harcba küld” az omikron ellen.

Németország megpróbálja megakadályozni az új típusú koronavírus omikron változatának gyors terjedését. Ezzel összhangban újabb járványügyi korlátozásokat vezet be legkésőbb jövő keddig. A családi és magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, ám csak akkor, ha korábban már beoltatták magukat, vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanok csak a velük egy családban élőkkel és legfeljebb még egy idegen háztartás két tagjával tartózkodhatnak egy légtérben.

Ezenkívül tilos tömegrendezvényeket tartani. Ezért szilveszterkor sem gyülekezhetnek nyilvános helyeken az emberek, sőt tűzijátékokat sem rendezhetnek. A hírt Olaf Scholz kancellár jelentette be, aki szerint heteken belül az omikron lesz az uralkodó variáns az országban. Közölte: a következő hetekben erőteljesen emelkedhet a fertőződések száma, amit részben úgy lehet megakadályozni, hogy minél többen felveszik a megfelelő védelmet biztosító emlékeztető oltást, amely az ünnepek alatt is felvehető. A járvány elleni küzdelem szakmai központjának számító Robert Koch Intézet azonban arra figyelmeztet, hogy az omikron veszélyezteti még azokat is, akik már két oltást kaptak, sőt a gyógyult betegeket is. 

A szomszédos Ausztriában, ahol több országhoz hasonlóan tüntetéseket is szerveztek a szigorítások, illetve a védőoltások ellen, másként viszonyulnak a problémához. Karl Nehammer kancellár karácsonyra és szilveszterre feloldotta az oltatlanokra vonatkozó szigorú korlátozásokat. A döntés értelmében az érintettek is elhagyhatják lakóhelyüket és megjelenhetnek olyan ünnepségeken, rendezvényeken, ahol a résztvevők száma nem haladja meg a tízet.

Persze Nehammer sem veszi félvállról az omikron elleni küzdelmet. Erre utal az a döntése is, amellyel az egészségügyi minisztérium szakembercsapata mellett egy tábornokot is harcba küldött a mutáns ellen. Rudolf Striedinger feladata nemcsak a gyógyszerbeszerzés szervezése, vagy az oltásokkal kapcsolatos ügyek irányítása lesz, hanem egy országos kommunikációs központ létrehozása is, amely a válság elleni küzdelemre összpontosít majd.

Figyelni pedig egyre jobban kell, hiszen az omikron világszerte gyorsan terjed. Az Egyesült Államokban már dominánssá vált. Írországban és Dániában szintén ez a variáns okozza a legnagyobb gondot, sőt a legtöbb új fertőzést is. Dániában emiatt több új szigorítást vezettek be és felgyorsították az oltási kampányt.
A veszély ellenére Angliában (még) nem rendeltek el újabb korlátozásokat. Boris Johnson miniszterelnök azonban nem zárta ki, hogy a későbbiekben sor kerülhet ilyen intézkedésekre.

Skócia ellenben már jelezte: karácsony másnapjától szigorítások következnek a területén. December 26-ától hasonló lépések várhatóak Walesben is, ahol ugyancsak gyorsan emelkedik az omikron esetek száma.

II. Erzsébet még óvatosabb. A 95 éves királynő máris lemondta a hagyományos családi karácsonyi ünnepséget, amelyet hagyományosan a sandringhami kastélyban tartanak.