2024. március 29., péntek

Bűnösnek találták a rendőrnőt, aki tévedésből lelőtt egy fiatalt

Egy minneapolisi bíróság csütörtökön bűnösnek találta Kim Potter korábbi amerikai rendőrnőt Daunte Wright halálában. Potter áprilisban egy igazoltatás során sokkoló helyett tévedésből pisztolyt húzott elő, amellyel lelőtte a fekete bőrű fiatalt.

A büntetési tételt egy későbbi időpontban fogják kiszabni. A 49 éves nőt két vádpontban, emberölés miatt találták bűnösnek.

A 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a rendőrök Minneapolistól északra. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy illegális fegyvertartás miatt elfogatóparancs van érvényben ellene.

Később bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyeken az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezét és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy sokkoló, leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: lelőttem.

Potter, aki a tragikus eset nyomán benyújtotta lemondását, a per során azt állította, hogy tévedésből rántotta elő szolgálati pisztolyát a sokkoló helyett. Védője szerint sajnálatos hiba történt, nem bűncselekmény. Az ügyészség ugyanakkor azzal érvelt, hogy a vádlott súlyos gondatlansággal cselekedett, Wright halálát meg lehetett volna előzni.

Potter a tárgyalás során könnyekben tört ki és bocsánatot kért a történtekért, az ítélethirdetést azonban már higgadtan fogadta.

Az eset közfelháborodást keltett, zavargásokba fordult tüntetési hullámot indított be az Egyesült Államokban.