2024. április 16., kedd

Lesz elegendő gáz Szerbiában

Aleksandar Vučić köztársasági elnök ma telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelynek során Putyin biztosította a szerb államfőt, hogy Oroszország tartja magát a megállapodáshoz, és Szerbiának elegendő mennyiségű gáz jut a télen. A két államférfi egy megállapodásról is tárgyalt, amely további gázmennyiséget biztosít Szerbiának.

A két elnök rámutatott, hogy Szerbia és Oroszország gazdasági kapcsolatai folyamatosan erősödnek, a gazdasági együttműködés lehetőségei jóval nagyobbak a kihasználtnál, és van lehetőség új közös projektekre – áll az elnökség közleményében.

Felhívták a figyelmet, hogy a Szerbia és Oroszország közötti Stratégiai Gazdasági Együttműködési Egyezményt rövid időn belül aláírhatják, és pozitívan értékelték a Petrohemija és a Gazprom által aláírt megállapodást is.

Vučić köszönetet mondott Putyinnak a Cornet páncéltörő rakéták szállításáért, és úgy értékelte, hogy ezek az orosz gyártmányú rakéták a legjobbak a világon, és mint ilyenek, nagy erősítést jelentenek szárazföldi hadseregünk számára.

Vučić és Putyin az európai és a világ energiahelyzetéről is tárgyalt, folytatva az egy hónappal ezelőtt Szocsiban folytatott beszélgetést.