2024. április 23., kedd

Jézus keres bennünket

Halász Béla református püspök

„Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett.” (Luk 19,10)

Isten elküldte az Ő Fiát, Jézus Krisztust, a Megváltót, hogy kiszabadítson bennünket a bűnös világból. Karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Ő megszületett, közénk jött a földre, hogy megkeressen bennünket.

Az idézett ige a vámszedő Zákeus történetében olvasható. Zákeus találkozott Jézussal, és az ő élete ennek hatására megváltozott. Átélte és megtapasztalta, hogy mi a teljes, igazi békesség és öröm az életben. Nekünk, mai keresztyéneknek is akkor van igazi karácsonyunk, ha találkozunk az élő Jézussal. Ez a nagy ünnep mindnyájunk számára is egy újabb lehetőség a találkozásra. Ő közénk jött, velünk van, nemcsak az ünnepnapokon, hanem a hétköznapokon is. Mindig velünk van! Ha Jézussal közösségben élünk, akkor mi is megtapasztaljuk az igazi békességet és boldogságot. Az ünnepen semmiképpen ne hagyjuk ki a Vele való együttlétet, mert akkor csak külsőségekben és nem a szívünkben ünnepelünk! Református valláskönyvünkből is így tanultuk: „Annak van igazi karácsonya, akinek Jézus megszületik a szívében.” (460. kérdés). Ha Krisztus megszületik a szívünkben, az a Szentlélektől van!

Hogyan tudunk Jézussal találkozni? Úgy találkozhatunk Vele elsősorban, ha imádkozó szívvel naponta olvassuk az Ő Igéjét a Szentírásból, és mindenkor hallgatjuk, amikor csak alkalom van rá. Akkor a Jézus iránti szeretet megjelenik embertársaink felé is. Mindent, amit Jézus nevében teszünk, a Vele való találkozást erősíti meg, és az Ő dicsőségét szolgálja. Zákeus lemondott a vagyonáról, mert találkozott Jézussal, felismerte bűneit, és meglátta, hogy mit kell ezentúl tennie. Isten hatalma és ereje cselekedte ezt az ő szívében.

Jézus azért keres bennünket, hogy megváltoztassa az életünket. Ne utasítsunk el egy alkalmat sem, és ne mondjunk le a Vele való találkozás lehetőségéről. Isten azért lett emberré, hogy megkeresse és megtartsa elveszett teremtményeit, bennünket embereket. Jó, ha azzal a tudattal élünk, hogy bízhatunk Urunk megtartó erejében. Ez az erő Szentlelke által működik a mi életünkben, amit újra és újra megtapasztalhatunk.

A Szentlélek segít, hogy megszabaduljunk a bálványainktól, mindentől, ami Tőle elválaszt. Mindent, amit fontosabbnak tartunk Jézus Krisztusnál, az bálvány.

Az Ő határtalan szeretete az, ami élteti bennünk a reménységet, hogy földi életünk is lehet jobb és boldogabb. A hitnek szép harcát nem szabad feladnunk, akkor sem, ha a különböző kísértések és megpróbáltatások között élünk. A különböző nehézségek, veszteségek, betegségek és most a járvány is ilyen megpróbáltatások. Tavaly ilyenkor a legtöbben azt gondolták, hogy ezt a világméretű bajt egy év múlva már magunk mögött tudhatjuk, pedig továbbra is velünk van. Gondolkodjunk el, hogy mire akar ezzel tanítani bennünket a mi Urunk.

Karácsonykor a Megváltó eljöveteléről emlékezünk meg, és ne felejtsük el, hogy azt ígérte, Ő újra eljön, minden más hatalmat megsemmisít, és örökkön-örökké uralkodik.

Ne essünk soha kétségbe, mert: „Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz.” (Zsid 13,8). Ő nem változik, akkor sem, ha a világ változik körülöttünk.

Bízzunk Benne, mert Ő tegnap és ma és örökké szeret bennünket!

Áldott, szeretetteljes, Jézussal együtt való ünnepi karácsonyt és hétköznapokat kívánok mindenkinek az új évben is!

Az Úr Jézus Krisztusnak kegyelme, Istennek szeretete és a Szentléleknek közössége mindnyájatokkal! Ámen.