2024. április 24., szerda

A biciklipénz kifizetését követelik

Tiltakozó megmozdulást tartottak Zentán a perben álló tanárok

Tegnap a délutáni órákban mintegy egytucatnyi zentai pedagógus jelent meg a város főterén, hogy az útiköltségeik, vagyis az úgynevezett biciklipénzük kifizetését követelje a zentai önkormányzattól. A megmozdulás szervezője, Zlatko Mahinić zentai tanár, egyben a Vajdasági Pedagógusok Független Szakszervezete (NSPRV) Petőfi Sándor általános iskolai szervezetének az elnöke kérdésünkre elmondta, hogy egyórás figyelmeztető sztrájkjukkal azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat fizesse ki nekik az elmúlt három évre visszamenőleg a biciklipénzüket.

Mahinić szerint kezdetben tárgyaltak a zentai önkormányzattal, de mivel nem jutottak eredményre, beperelték az iskolájukat. A bírósági eljárást 110 zentai pedagógus kezdeményezte, és ezt követően az önkormányzat pénzt biztosított a tanárok kifizetésére, így a 750-ből 650 tanárnak kifizették a biciklipénzt, azok viszont, akik éltek a peres megoldással, semmit sem kaptak.

– Ha mi nem pereltünk volna, senkinek sem fizették volna ki a biciklipénzt, s mivel a bírósági eljárás már egy éve zajlik, előrelépés viszont nem történt, a békés tiltakozás mellett döntöttünk, hogy ezzel is felhívjuk a nyilvánosság figyelmét a helyzetünkre, illetve arra, hogy időközben a bírósági költségek is több millió dinárra növekedtek – mondta Mahinić, és hozzáfűzte, hogy tiltakozásukkal azt szeretnék elérni, hogy Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja folytassák a velük elkezdett tárgyalásokat.

Juhász Attila a tiltakozókat a városházára invitálta, hogy megtárgyalják a vitatott kérdéseket.

– 2020 végén a szakszervezet képviselőivel többször is tárgyaltunk arról, hogyan tudnánk megoldani a pedagógusok útiköltség-térítményének kifizetését. A helyzetet komolyan kezeltük, és a költségvetésben előirányoztuk azt a keretet, amiből kártérítés gyanánt három évre visszamenőleg ki tudjuk fizetni a tanároknak azt az összeget, amit biciklipénzként nem kaptak meg. Ez az önkormányzat részéről komoly szervezést, tervezést igényelt – mutatott rá Juhász.

– Időközben a tanárok egy csoportja beperelte a saját munkaadóját, ők gyakorlatilag az iskolával pereskednek. Jelen pillanatban a majdnem 700 emberből 110-en nem kapták meg ezt az összeget, mert ők perben állnak a saját intézményükkel, az iskola pedig oktatási intézményként a saját dolgozójának csak az ítéletet követően tud pénzt kifizetni. Vagy szerződéses alapon, vagy pedig akkor, amikor a bíróság meghozza az ítéletét. Jelen esetben viszont a bírósági per még folyamatban van, és amíg ezen nem változtatnak, nincs mit kifizetni – mondta.

Juhász Attila hozzátette, hogy 2022. január 1-jétől minden oktatási dolgozó folyamatosan kapni fogja a biciklipénzt, azok is, akik perelnek az előző időszakért.

Az oktatásért és művelődésért felelős községi tanácstag szerint a pereskedő pedagógusok most már belemennének a megegyezésbe is, viszont azt kérik az önkormányzattól, hogy az fizesse ki nekik az ügyvédi és a perköltségeket, miközben az iskolát is rákényszerítették a védekezésre, így az iskolának is vannak ügyvédi költségei.

– Amennyiben így nézzük, az iskolai dolgozók a magánpereiken keresztül az összeget feldagasztották akkorára, hogy most már többet keres majd rajtuk az ügyvéd, illetve a bíróság, mint amit ők kártérítés gyanánt kapni fognak a per befejeztével – jegyezte meg Juhász Attila.

Információink szerint a tárgyaló feleknek most sem sikerült megegyezésre jutniuk.

Juhász Attila ennek kapcsán elmondta, hogy a tiltakozás szervezői azt szerették volna elérni, hogy a község egyezzen meg velük, mire az önkormányzat képviselőjeként Juhász azt mondta, hogy nem a község pereskedik, és nem is a szakszervezet, ezért jelen helyzetben a magánpereseknek kell javaslattal élniük az iskolájuk felé, amennyiben kiegyezést akarnak.