2024. április 19., péntek

A fiatalság mozgósítása

Bemutató körutat szervezett a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma

Az elmúlt hetekben több vajdasági településre is kiterjedő bemutatkozó körúton vett rész Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke, parlamenti képviselő. Az Ifjúsági Fórum elnökét a programról, a tapasztalatairól és a szervezet céljairól kérdeztük.

– Több megállós körút van mögöttünk, húsz helyszínen sikerült népszerűsítenünk az Ifjúsági Fórum munkáját. Minden olyan településre és önkormányzatba ellátogattunk, ahol részben vagy nagyobb részt magyarok élnek. Úgy gondolom, ezáltal közelebb tudtuk hozni a fiatalokhoz a szervezet programjait. Az első fontos célja a körútnak maga az Ifjúsági Fórumnak a népszerűsítése és a tagok bővítése volt. Szerettük volna népszerűsíteni a politikát a fiatalok körében, hiszen fontos, hogy az ifjúsághoz közelebb hozzuk a politikához, hiszen ők a jövő generációnak a tagjai, akik előtt még a nagybetűs élet áll. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy velük együttműködve érjük el, elsősorban a közösség számára fontos dolgokat.

Ezenkívül a beszélgetéseken szó esett a fórum történetéről és azokról a programokról, amiket éves szinten meg szoktunk szervezni. A bemutatót követően a fiatalok elmondhatták mindazokat az ötleteket, amelyekkel a jövőben hozzájárulhatnának ahhoz, hogy tevékenységükkel segítsék, erősítsék környezetüket és egész vajdasági magyar közösséget.

Az ifjúsági szervezet nagy hangsúlyt fektet a kétoldalú kommunikációra, ezért is tartottam fontosnak, hogy találkozzak a fiatalokkal és átbeszéljük az aktuális kérdéseket, az esetlegesen felmerülő problémákat. Bízunk abban, hogy a jövőben nagyobb érdeklődéssel és nagyobb számban fognak részt venni az általunk szervezett eseményeken. Szeretnénk ha a fiatalok bekapcsolódnának a munkánkba is, mi erre is lehetőséget biztosítunk, az ajtónk mindig nyitva áll előttük.

Milyen esetleges gondokkal találkozott a körút során és milyen megoldást lát rájuk?

– Látható volt, hogy a fiatalok távol tartják magukat a politikai elhivatottságtól, de igyekszünk olyan módokat találni, amivel az érdeklődésüket fel tudjuk kelteni. Bízom benne, hogy el tudtunk indítani egy olyan megmozdulást, amivel kicsivel jobban be tudjuk vonzani a fiatalokat a közéleti szereplésbe és a beszélgetéseken való részvételre. Jelenleg az Ifjúsági Fórumnak Vajdaság-szerte 19 helyi szervezete van. Ezeknek a helyi szervezeteknek a feladata úgymond feltérképezni az egyes települések, illetve környezetek problémáit, és a lehetőségükhöz mérten feldolgozni. Nagyon fontos számunkra, hogy az adott helyszínen élő fiatalok mondják meg nekünk, mi az, amire szükségük van. Mi ezt nem tudjuk ötven vagy száz kilométeres távolságból megtudni, anélkül hogy valaki ne szólna.

Milyen céljai vannak a VMSZ Ifjúsági Fórumának?

– Elsősorban szeretnénk azokhoz a fiatalokhoz szólni, akik fontosnak tartják a szülőföldjükön való boldogulást, illetve érzik magukban azt a késztetést vagy elhivatottságot, hogy a közösség számára fontos szerepeket betöltsenek. Szeretnénk a tagságot is folyamatosan bővíteni, hiszen formailag harminc éven felül ki lehet öregedni az Ifjúsági Fórumból. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kizárjuk ezeket a személyeket, csak szeretnénk egy bizonyos kereten belül tartani a tagságunkat annak érdekében, hogy mindig friss és új ötletekkel tudjunk előállni. Ehhez fontos, hogy akik elmúltak már 18 évesek, azokat felkeressük és elmondjuk nekik, hogy mi mivel foglalkozunk. Legfontosabb céljaink a jól bevált programjaink és eseményeinknek a folytatása. Lehetőségeink szerint még szeretnénk bővíteni a közösségünket, és bízunk benne, hogy most már lassan felenged a járványügyi helyzet, ezáltal pedig a mi korlátaink is kitolódnak. Az előkészületeket már megkezdtük a jövő évi eseményekhez.

Milyen rendezvényekkel készül az Ifjúsági Fórum?

– A rendezvényeink eddig főként a sport és környezetvédelem köré összpontosultak. Kísérleteztünk az e-sport bajnoksággal, illetve 2016 óta szervezzük meg a foci tornánkat, amely minden évben az adott év számának megfelelő percnyi focit jelent. Sajnos, a 2020 és 2021 perces focit a járványügyi helyzetre való tekintettel nem tudtuk megszervezni, de a következő évre már készülünk. Bízunk benne, hogy a nyár elején meg tudjuk tartani. Ezenkívül pedig a környezetvédelemre helyeztünk nagyobb hangsúlyt az elmúlt időszakban. Az újrahasznosítás fontosságára hívtuk fel az emberek figyelmét, valamint faültetési akciót szerveztünk. Ezeket a projekteket a továbbiakban is szeretnénk folytatni több helyi szervezet bevonásával. Ezenfelül szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani a fiatalok továbbképzési lehetőségeire. Terveink között szerepel egy két-három napos képzés megvalósítása.