2024. március 29., péntek

Büntetés, ha nem hangzik fel a himnusz

A középiskolás diákoknak legalább három osztályzatuk kell legyen ahhoz, hogy a félév végén a tanár lezárhassa a jegyet, a szerb himnusz kötelező eléneklése minden tanévkezdéskor, valamint az ezeket az intézkedéseket be nem tartó intézmények büntetése – ez csak néhány újdonság az oktatási rendszer alapjairól szóló törvénymódosítási javaslatban, amelyet a Szerbiai Képviselőház képviselői elé terjesztettek – írja a 021-es hírportál.

A javaslat előirányozza, hogy minden tanév a szerb himnusz eléneklésével kezdődjön, és ha az oktatási intézmény ehhez nem tartja magát, százezertől egymillió dinárig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki. Újdonság még, hogy a jövőben a középiskolásoknak legalább három osztályzatuk kell legyen a jegylezáráshoz egy-egy félévben, nem pedig négy, mint most.

Miloš Blagojević oktatási miniszterhelyettes elmondta, hogy ez a három jegyes megoldás tulajdonképpen nem újdonság, hanem visszatérés a 2017-ben alkalmazott rendszerhez.

– Az iskoláktól kapott javaslatok miatt úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a régi normához. Főleg a gimnáziumok első osztályában van a probléma, ahol a tanárok az első hónapokban nem ismerték meg eléggé a tanulókat, és négyszer kell osztályozni, és ez alapján zárják le a jegyet a félév végén – nyilatkozta az oktatási miniszterhelyettes a Szerbiai Euronewsnak.

Hangsúlyozta, ez inkább technikai kérdés, a három osztályzat a minimum, de minden tanár többször is osztályozhatja a tanulókat, és az osztályzatok maximális száma nincs és nem is lesz meghatározva.

A vizsgaközpont erősítése

A törvénymódosítások által hozott legfontosabb változás az Oktatási és Nevelésértékelő Intézet kapacitásának megerősítése, hogy az intézet képes legyen lebonyolítani egy olyan fontos ügyet, mint az állami érettségi, amelyet első alkalommal a 2023/2024-es tanévben szerveznek meg. Ez azokat a tanulókat érinti, akik a 2020/2021-es tanévben iratkoztak be a középiskolába.

Miloš Blagojević közölte, hogy minden érettségizőnek a középiskola elvégzése után két kötelező tantárgyból, anyanyelvből és matematikából kell érettségi vizsgát tennie, valamint egy szabadon választható tantárgyból a gimnáziumok esetében és szak- vagy művészeti tantárgyból, ha szakközépiskoláról, illetve művészeti középiskoláról van szó. Az állami érettséginek egyébként a felvételi vizsgákat kellene felváltania az egyetemi karokon – véli az oktatási miniszterhelyettes.

A szakszervezet tiltakozik a törvény ellen

A Szerbiai Oktatási Szakszervezet elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a képviselőházi eljárás öt oktatási törvény módosítását is tartalmazza, anélkül, hogy erről a szakszervezetet tájékoztatták volna és a véleményét sem kérték ki.

Az oktatási szakszervezet felhívja a figyelmet arra, régóta kérik az illetékes minisztériumtól, hogy az oktatásügy minden fontos kérdésében alakítsanak ki társadalmi párbeszédet, de nyilvánvalóan nincs meg az akarat arra, hogy a minisztérium megismerje a szakszervezet álláspontját és javaslatait az oktatással kapcsolatos kulcsproblémák megoldására, amelyek napról napra sokasodnak – olvasható a szakszervezet közleményében.