2024. április 19., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Régi-új ügyészek

A köztársasági képviselőház csütörtöki ülésén 37 ügyész kinevezéséről folytattak vitát a képviselők. Maja Popović igazságügyi miniszter az ügyészek megválasztásáról szóló napirend ismertetése során rámutatott, hogy a képviselők előtt a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész, továbbá két fellebbviteli ügyész megválasztása szerepel, illetve a felső ügyészségekre 11, míg az alapfokú ügyészségekre 23 ügyészjelöltet nyújtott be az Állami Ügyészi Tanács.

A miniszter elmondta, a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész posztjára Mladen Nenadićot javasolták, aki eddig is ezt a feladatot látta el. De miután lejárt a hatéves mandátuma, újboli kinevezésre van szükség. Az Alkotmány szerint az ügyészek kinevezése hat évre szól és ugyanaz a személy ugyanarra a funkcióra többször is megválasztható.

A Belgrádi Fellebbviteli Ügyészség vezetőjének Tomislav Kilibardát, míg a Kragujevaci Fellebbviteli Ügyészség vezetőjének Milijana Dončićot jelölték.

A 11 Felső Ügyészségek közül például Zomborban Zoran Divjakot jelölték, Szabadkán pedig Miroslav Krkelićet, ám Belgrádban, Valjevóban, Smederevón, Šabacon, Kruševacon, Kraljevóban, Novi Pazarban, Nišben és Vranjéban is jelöltek ügyészeket az elkövetkező hat évre.

Az Alapfokú Ügyészség ügyészi posztjára összesen 23 személyt jelöltek, így többek között Újvidéken Radivoj Kaćanskit, Palánkán Milan Kneževićet, Nagybecskereken Mladen Vujint, Óbecsén Tamara Simint, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) Nada Radmanović Grozdanićet, míg Szabadkán Livija Panić Miletićet, Zentán pedig Mirko Gašovićot.

A felszólalások során Shaip Kamberi, az Egyesült Völgy – Szandzsák Demokratikus Akciópárt képviselője nehezményezte, hogy az ügyészek között nincs az albán kisebbséget képviselő jelölt, pedig a nemzeti kisebbségek jogainak védelme érdekében erre szükség lett volna, különösen Vranjéban, ahol a lakosság több mint húsz százaléka az albán kisebbséghez tartozik, illetve amely ügyészséghez tartozik Preševo területe is. Jelena Žarić Kovačević a Szerb Haladó Párt nevében reagálva rámutatott, hogy az ügyészségen már most is több albán kisebbséghez tartozó ügyész dolgozik, illetve rendelkeznek kellő mennyiségű tolmáccsal is, így nem csorbulnak a kisebbség jogai.

A felszólalások során a hatalmi pártok képviselői elmondták, hogy az Alkotmány módosítása után az ügyészek megválasztása is az ügyészszervezetekre hárul majd.

Csütörtökön az ülésteremben tették le az esküt azok a bírák, akiket első alkalommal nevezett ki a parlament erre a posztra, és akik jelölését a parlament a múlt héten szavazta meg.

A délutáni órákban a parlament a kedden megkezdett ülést folytatta a törvények egyenkénti megvitatásával. Ezekről, vagyis az oktatási törvényekről, illetve több pénzügyi törvényről a késő esti órákban szavaztak.