2024. április 25., csütörtök
TÖRÖKFALU

Karácsonyi vásár és ünnepi asztal

Törökfaluban megidézték a falusi karácsonyok hangulatát

A karácsonyi ünnepkörhöz illő díszes kézműves termékek kavalkádja fogadta a Törökfaluba érkező látogatókat szombaton azon a karácsonyi kiállításon és vásáron, amelyet a helyi Százszorszép Művelődési Egyesület szervezett. Nagy Rózsa, a házigazda egyesület elnöke és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte az egybegyűlteket az egyesület székházában megtartott rendezvényen, amelyet a Százszorszép Művelődési Egyesület tagjainak alkalmi műsora tett ünnepélyesebbé. A vásár érdekessége volt, hogy a karácsonyi kézműves termékek mellett a helyi művelődési egyesület tagjai egy terítékkel bemutatták a karácsonyi asztal ételeit is. Id. Balla Imre, az egyesület tagja elmondta, hogy tíz esztendeje vesznek részt a rendezvényen. Mindig hagyományos karácsonyi asztalt készítenek bablevessel, mákos gubával, mákos tésztával, mézeskaláccsal, mákos és diós bejglivel, mézes pálinkával. Megjegyezte, hogy a hagyományainkat megpróbálják nem ápolni, hanem átélni, nemcsak karácsonykor, hanem egész éven át minden jeles ünnepkor.

A törökfalui karácsonyi kiállításra és vásárra a helybeliek mellett Hódegyházáról, Oromról, Szenttamásról, Zentáról és Adáról is érkeztek kézművesek. Nagy Rózsa, a Százszorszép ME elnöke elmondta, hogy a rendezvény a közösségi együttlétet szolgálja: – Törökfaluban 2011-ben kezdtük a karácsonyi vásárt és összejövetelt. Nagyon fontos számunkra, hogy az év vége felé egy évzáró együttlétet tartsunk, és feltöltődjünk, hogy jövőre újult erővel tudjuk folytatni a tevékenységünket. Az elmúlt és az idei év nehéz volt, viszont megtartottuk az idén a kenyérszentelő ünnepséget és a karácsonyi vásárt, volt kézimunka-foglalkozásunk. Ezeket Ada község önkormányzata, a Bethlen Gábor Alap és a Márton Áron Szakkollégium pályázati támogatásából tudtuk megvalósítani.

Az ünnepi vásár Törökfaluban

Az ünnepi vásár Törökfaluban

Mgr. Hajnal Jenő az apró falusi rendezvények jelentőségét hangsúlyozta a karácsonyi vásáron: – Törökfaluban azért nagyon fontos nekünk ez a közösség, mert olyan szeretettel, olyan közösségben gondolkodó emberek szervezik ezt a napot is, amelyre, az ember úgy érzi, érdemes eljönni, és egy kis kötelesség is van benne. Hiszen a nagyvárosban, a nagy zsivajban az ünnep egészen másként csapódik le, mint a kis faluban. Igazán én is gyermekkorom élményét egy ilyen faluban tudom méltóképpen, karácsonyra várva átélni – mondta az MNT elnöke.