2024. április 25., csütörtök

A vezérférfiak szerepéről veszélyes tájakon

Zrínyi Károly, Csáktornya monográfusa (6.)

Hol ma baglyok huhogása hallatszik

Zrínyi Károly 1905. október 1-én a Muraközben A horvát uralom és az októberi diploma címmel megjelent tanulmányához fűzött jegyzetében jelezte: a közölt írás részlet a sajtó alatt lévő Csáktornya város monográfiából.[1] Könyvének megjelenését maga a lap főszerkesztője, a Muraközi néven is publikáló Margitai József jelentette be, s értékelte elismerő szavakkal.[2]

A Csáktornyán, Fischel Fülöp kiadásában megjelent Csáktornya monográfiája – A vár és város története, s az 1901-iki népszámlálás című monográfiához írt előszóban a szerző hangsúlyozta: nemcsak szülővárosa iránt érzett szeretete késztette arra, hogy könyvet írjon a gazdag múltú város történetéről, de leginkább sarkalta „az a kiváló misszió, mely Csáktornyának itt a határszélen osztályrészül jutott. Értem ez alatt a fontos kulturális s főleg nemzeti hivatást, melyet Muraközben, nemzetiségi területen a város hazafiasan betölt.”[3] Megfogalmazása szerint: Csáktornya múltjával foglalkozni érdem és dicsőség a számára, kegyeletes dolgot végez, amikor föllebbenti a fátylat, amely eltakarja a kortársak elől a nemzeti múlt fénylő csodáit. Kultúráját a város elsősorban Zrínyi Miklós grófnak, a költőnek köszönheti, „a magyar nemzet heroszának, ki tizedeken keresztül Csáktornyát az ország szellemi központjává tette, s kin nem egy esetben Európa szeme is függött”. Az egykor ragyogó dicsőségből a kési utókornak már vajmi kevés jutott, „ott, ahol hajdan a tárogató harsogása szólítá harcba Zrínyi daliás vitézeit, ott most baglyok huhogása hallatszik! De elhagyatottságodban is kedves vagy nekünk romjaidban is büszke történeti emlékünk. A Zrínyiek szelleme ott lebeg fölötted. S ebből a szellemből merítünk erőt ahhoz a küzdelemhöz, mely itt a végeken, nemzetiségi területen, hármas ország határán, a magyar nemzeti ügy szolgálatában osztályrészül nekünk jutott!” Zrínyitől merítik az erőt a nemzet nevelői ahhoz, hogy Csáktornyának és a Muraköznek értelmes, művelt, magyar lakosságot neveljenek.[4] Csáktornya büszkén teljesíti a feladatát, egyszerre védekezik a horvát és a szlovén-német szellem beözönlése ellen, s erősíti a magyar nemzet tagjait szellemi kincseink gyűjtésének és gyarapításának kimeríthetetlen munkálkodásában.

(Folytatjuk)



[1]             Zrínyi Károly: A horvát uralom és az októberi diploma – Szemelvények a szerző sajtó alatt lévő Csáktornya monográfiája című munkájából I–II.; Muraköz, 1905. október 1. 1–2. p.; 1905. október 8. 1–2. p.

[2]             Muraközi: Csáktornya monográfiája; Muraköz, 1905. október 15. 1–2. p.

[3]             [Zrínyi Károly]: Csáktornya monográfiája – A vár és város története s az 1901-iki népszámlálás. Írta Zrínyi Károly állami tanítóképző-intézeti tanár; Csáktornya – Fischel Fülöp (Strausz Sándor) könyvnyomdája, 1905. 5. p.

[4]             U. o. Bevezetés, 10–11. p.