2024. április 20., szombat

Diótörő karácsonykor

Videóklippel várja az ünnepeket a budapesti Opera

Vezető szólistáinak önkéntes közreműködésével forgatott karácsonyi videóklipet a Magyar Állami Operaház Adolphe Adam Cantique de Noël (O Holy Night) című karácsonyi dalára, amelynek apropóján játékra is hívja közönségét. Az intézmény a tavalyi nagy sikerre való tekintettel karácsonykor ismét elérhetővé teszi A diótörő 2016-ban rögzített operaházi felvételét.

Adolphe Adam francia zeneszerző 1847-ben írt karácsonyi dala számos feldolgozásban ismert. A Magyar Állami Operaház most az ünnep és legnépszerűbb közösségi oldala százezer követőjének elérése alkalmából tette közzé az interneten saját változatát, amit Kovács Zoltán, a Djabe korábbi billentyűse hangszerelt, magyar szövegét pedig Ókovács Szilveszter készítette az alkalomra. Az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában rögzített felvételen az Opera tizenhét kamaraművésze – Balga Gabriella, Boncsér Gergely, Fekete Attila, Gál Erika, Haja Zsolt, Kolonits Klára, Komlósi Ildikó, Kovácsházi István, László Boldizsár, Létay-Kiss Gabriella, Palerdi András, Pasztircsák Polina, Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya, Sümegi Eszter, Szvétek László és Váradi Zita – valamint Abebe-Ayeye Rafael az Opera Gyermekkara, Pásztor Lili Boróka pedig a Magyar Nemzeti Balettintézet képviseletében énekel szólót. A felvételen – csakúgy, mint a videóklipben – a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre Kocsár Balázs fő-zeneigazgató vezényletével, és képviseltették magukat a Magyar Nemzeti Balett művészei és az Opera Adminisztráció munkatársai is. A zenés kisfilmet, ami az Eiffel Műhelyház mellett a felújítás alatt álló Operaházba is betekintést enged, Czeglédi Zsombor rendezte.

A videóklip megjelentetésével párhuzamosan az Opera játékra is invitálja az arra fogékony közönségét. Azok, akik az Opera honlapján közzétett zenei anyag és kotta felhasználásával maguk is feléneklik Adolphe Adam karácsonyi dalának új változatát, és annak hang- vagy videófelvételét a közreműködők megjelölésével 2022. január 3-ig elküldik a jatek@opera.hu e-mail-címre, esélyt kapnak arra, hogy részt vegyenek egy előadás nyilvános főpróbáján a márciusban megnyíló Operaházban. A legjobb produkciókat az Opera vezetése választja ki. Eredményhirdetés: 2022. január 6-án az Opera Facebook-oldalán. A játékosokat kérik, hogy a tárgyban tüntessék fel az „opera karácsonyi dal” jeligét.

Az Opera további karácsonyi ajándéka, hogy a tavalyi közvetítés nagy sikere nyomán 2021. december 24. 16 óra és 2021. december 26. éjfél között ismét elérhetővé teszi A diótörő balettprodukció 2016-ban, az Operaházban rögzített felvételét.