2024. április 19., péntek

A hagyomány átörökítése

Karácsonyi kézműves foglalkozás az MTTK-n

A Több mint érték – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása elnevezésű projekt részeként karácsonyi kézműves foglalkozás volt tegnap a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A hallgatók Sebők Valéria népi iparművész vezetésével papírangyalt és egyéb karácsonyi díszeket készíthettek. E projekt célja a hallgatókkal azon értékek megismertetése, amelyeket érdemes még ma is megőrizni. 
– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bevezethetem a hallgatókat az angyalkák készítésének fortélyaiba. Örülök, hogy átadhatom ezt a hagyományt, amit még gyerekkoromban tanultam. Ez azért is fontos, mert a jövő generációja egy kis ízelítőt kaphatott a múltból – emelte ki Sebők Valéria.

Dr. Raffai Judit néprajzkutató, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának tanára a karácsonyi kézműves foglalkozás kapcsán elmondta, hogy a papírangyalka-készítés tulajdonképpen arra is felhívja a hallgatók figyelmét, hogy ezeket akár saját maguk is elkészíthetik otthon, vagy akár a későbbiekben pedagógusként az óvodában vagy iskolában is.

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

– Nekünk itt Bácskában van egy olyan fajta angyalunk, ami a Vajdasági Magyar Értéktárat is ékesíti, s ennek hagyományba való visszakerülését Sebők Valériának köszönhetjük, aki gyerekkorában még ilyen angyalkákkal díszített karácsonyfák mellett nőtt fel – hangsúlyozta Raffai Judit.

A kézműves foglalkozáson jelen voltak a kar néprajzi műhelyének tagjai, illetve az óvodapedagógus szakon tanuló hallgatók is, akiknek leginkább hasznára válhatnak az effajta foglalkozások.