2024. április 25., csütörtök

Siniša Malit megfosztották doktori fokozatától

A Belgrádi Egyetem szenátusa döntést hozott Siniša Mali pénzügyminiszter doktori fokozatát igazoló oklevelének és a kiegészítő okiratainak a megsemmisítéséről, írja a Nova.rs.

A Belgrádi Egyetem szenátusa mai ülésének napirendjén a szerb pénzügyminiszter doktori disszertációja szerepelt, nevezetesen, hogy plágiumnak minősül-e vagy sem.

A Nova.rs riportere szerint a 11. napirendi pontban a szenátus ismét megszavazta, hogy bocsássák szavazásra Siniša Mali doktori címének a visszavonására vonatkozó javaslatot. A doktori fokozat megsemmisítéséről szóló határozatot egyhangúlag hozták meg az ülésen jelenlévők.

A szerdán meghozott döntéssel a szenátus is megerősítette Milija Suknovićnak, a Szervezéstudományi Kar volt dékánjának határozatát, amelyben nyilvánosan ítélte el Siniša Malit, amiért a doktori disszertációjában a felsőfokú oktatáshoz nem méltó viselkedésre utaló elemek vannak.

A Belgrádi Egyetem szenátusa 2019. december 12-én egyhangú döntésével tették semmissé Siniša Mali pénzügyminiszter doktori oklevelét, a szakmai etikával foglalkozó bizottság határozata után, amely megállapította, hogy a doktori disszertáció plágium. Mali ezt követően panasszal fordult a Közigazgatási Bírósághoz a Belgrádi Egyetem szakmai etikájával foglalkozó bizottságának döntése ellen.