2024. március 29., péntek

Régi karácsonyok emléke

Egyéni tematikájú kiállítást nyitottak meg Kishegyesen

Vasárnap délelőtt a kishegyesi általános iskola galériájában megnyílt a Régi karácsonyok emléke elnevezésű kiállítás. A karácsonyi tematikájú tárlat, amelyet dr. Szőke Anna néprajzkutató és segítői állítottak össze, karácsonyi időutazásra invitálta a látogatókat, ugyanis a karácsony megünneplését mutatta be az 1930-as évektől napjainkig. A kiállítás Vajdaságban élen járónak számít – mondta el a médiának Szőke Anna.

Dr. Szőke Anna és segítői a kiállítás megnyitóján

Dr. Szőke Anna és segítői a kiállítás megnyitóján

– Az elképzelés már nagyon régen élt bennem, hogy meg kell mutatni a mai fiataloknak, milyen volt egykoron a karácsony. Végigmentünk évtizedeken keresztül, felelevenítve, hogy mikor mi volt szokásban. A karácsonyfák mellett ott vannak az ajándékok is, bemutatva, hogyan és mit ajándékoztak. El kell mondani, hogy nagyon jó volt dolgozni a kolléganőkkel, mert fiatalok és ambiciózusak. Név szerint Talpai Zsana, Mészáros Márta, Tumbász Kornélia és Szabó Henrietta voltak azok, akik gyönyörűen megvalósították az elképzeléseimet. Kiemelném, hogy ilyen jellegű kiállítás még nem volt Vajdaságban. Mi vagyunk az elsők, akik végigmennek évtizedeken keresztül, nagyjából 90 évet – számolt be Szőke, majd arról is szólt, hogy a kiállításra nem kértek anyagi támogatást, így több helyről is kerítettek rá eszközöket. Emellett nagyon sok magánszemély is kiállt a kiállítás mellett, és munkájával segítette a létrejöttét. A szervező név szerint megemlítette Lénárd Endre kőművest, Fehér Sándor bádogost, Sípos Leventét, Szabó Menyhértet, Kátai Enikőt és Kemencei Irénkét.

A közönség a különböző korok karácsonyfái, ajándékai és egyéb karácsonyhoz köthető tárgyai mellett a hagyományos karácsonyi ételeket is megcsodálhatta és meg is kóstolhatta.