2024. április 23., kedd

Ösztöndíj az elsősöknek

Kishegyes községben is kiosztották a Rákóczi Szövetség támogatásait

Vasárnap délelőtt a kishegyesi és a bácsfeketehegyi elsősök és szüleik átvehették a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Az ünnepélyes átadásokon jelen volt Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke és Éter P. Bettina, a Rákóczi Szövetség képviselője. A községben összesen 52 két elsős kapott ösztöndíját, 34 Kishegyesen és 18 Bácsfeketehegyen.

Az ösztöndíj előfeltétele az volt, hogy az elsősök magyar nyelven tanuljanak – mondta el Linka B. Gabriella.
– A Rákóczi Szövetség ajándékát osztottunk ki, amit mindig a magyarul tanuló elsős diákok kapnak. A szövetség jóvoltából az elsőseink már kaptak iskolatáskát, most pedig egy kis ösztöndíját kapnak azok a gyerekek és szüleik, akik felvállalták, hogy magyarul tanulnak. Ez jól jött így karácsony előtt, és a gyerekek is örülnek neki, hiszen ez rájuk lesz fordítva – mondta el Linka B., majd arról is szólt, hogy az MNT minden magyarul tanuló kis elsőst végigkísér tanulmányai során, és támogatja őket.

Kishegyes községben 52 elsős kapott ösztöndíját

Kishegyes községben 52 elsős kapott ösztöndíját

– Nagyon fontos szerepet játszik, hogy a gyerekeink az anyanyelvükön tanuljanak és képezzék magukat, a bölcsődétől az egyetemig. Szeretnénk, hogy itt tudjanak boldogulni a szülőföldjükön, és a fiatal úgy tud kiteljesedni, ha az anyanyelvén tanul – fogalmazott a MNT tagja, majd hozzáfűzte, hogy Kishegyes községben ilyen szempontból jó a helyzet. Az oktatási intézményekben magyar nyelvű oktatás folyik, emellett léteznek magyar művelődési egyesületek és civil szervezetek, amelyekben a gyerekek és fiatalok megismerhetik a magyar kultúrát.

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencében élő magyar fiatalokat hivatott támogatni – mondta el Éter P. Bettina. Teszi ezt az óvodától az általános iskolás koron keresztül egészen az egyetemig. A szövetség képviselője kiemelte, hogy reményei szerint a szülők ezt az összeget a gyerekek javára fogják fordítani. Végezetül átadta a szövetség köszönetét, amiért a szülők felelősségteljesen jártak el, és magyar osztályba íratták gyermekeiket.

Topolya község területén is átadta egyszeri pénzbeli támogatását a Rákóczi Szövetség a magyar tannyelven általános iskolai tanulmányaikat kezdő diákok szüleinek a hétvégén. A pacséri rendezvényen Éter P. Bettina tolmácsolta a szülők felé a Rákóczi Szövetség háláját, hogy magyar tannyelvű osztályba íratták gyermekeiket, illetve Fazekas Róbert, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője mondott köszöntőt. Topolyán 68, Bácskossuthfalván 34, Pacséron 12, Bajsán 13, Zentagunarason 13, Gunarason pedig 14 diák szülője vehette át a 10 ezer forintot tartalmazó borítékot.