2022. május 19., csütörtök

Tankönyvajándék az Újvidéken tanuló magyar középiskolásoknak

Az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt keretében olyan diákok részesülnek ingyenes tankönyvekben, akik magyar tannyelvű iskolákba iratkoznak a székvárosban. A legújabb könyvcsomagot Vicsek Annamária projektvezető adta át kedden az Európa Kollégium dísztermében, megígérte, hogy a diákok a jövőben is számíthatnak majd erre a segítségre.

– A tankönyvek most jelentek meg, az újvidéki vállalkozók, üzletemberek és vállalatok támogatásának köszönhetően a könyveket nem kell a diákok szüleinek kifizetniük, ők veszik meg helyettük. A vajdasági Magyar Ifjúsági Központ támogatásával a jövő tanévben is biztosítani fogjuk a könyveket – mondta Vicsek Annamária oktatási államtitkár. A könyvek megvásárlására csaknem 300 ezer dinárt sikerült összegyűjteni, a magyar tannyelvű iskolák, a futaki Mezőgazdasági Középiskola, a Svetozar Marković Gimnázium és a Bogdan Šuput Iparművészeti Szakközépiskola olyan tankönyveket kapnak, amilyenre szükségük van.

– Tíz tantárgyról van szó iskolánként, minden gyerek és mindegyik érintett tanár megkapja az ingyenes kiadványt – magyarázta.

Fotó: Ótos András

A projekt 2009-óta létezik, az a célja, hogy Újvidéken minél több diák döntsön a magyar tannyelvű oktatás mellett. Az elképzeléssel már a kisbaba korú gyerekeket is felölelték, a Petőfi Sándor MMK-ban megszerevezett programokkal az anyanyelv-identitásukat igyekeznek megszilárdítani már egészen kicsi korban.

– Az újvidéki középiskolák nagyon magas színvonalú oktatást nyújtanak, kár lenne, ha bármi miatt is ez nem így történne a jövőben. Olyan emberektől kértünk pénzt a könyvekre, akik szívükön viselik az újvidéki magyar nyelvű oktatás sorsát – magyarázta Vicsek Annamária. Az első osztályokba járó diákok megkapták a Magyar Nemzeti Tanács ajándékcsomagjait is, ezek szerb nyelv tanulásához szükséges könyveket tartalmaznak olyan diákok számára, akik számára ez a nyelv nem anyanyelv. Az ország nyelvének elsajátítása azért fontos, hogy a diákok később itt, a szülőföldön tudjanak majd elhelyezkedni szakmájukban.

A könyvátadási eseményen jelen voltak a középiskolások is, ők megismerkedhettek az Európa Kollégiummal, megtudhatták, hogy ez az intézmény miként járul hozzá a magyar nyelvű tanulmányok megőrzéséhez Újvidéken, és hogy miként működik. A fiataloknak Kovács Birkás Zsolt kollégiumi nevelőtanár, a VMIK civil szervezet képviselője beszélt az intézményről. Az eseményen jelen volt Kiss Gyula, a városi képviselő testület tagja, aki ugyancsak teljes vállszélességgel küzd az újvidéki magyar oktatás megmaradásáért, fejlesztéséért.

Nem csak szálláshely

Az Európa Kollégium nem csak bennlakást kínál a diákoknak, hanem szakkolégiumi rendszert is. Ennek az a lényege, hogy az egyetemi diploma megszerzése után a fiatalok számítógépes vizsgáról, és egy felső fokú nyelvvizsgáról, nyelvtanfolyam elvégzéséről  szóló bizonylatot ia magukénak tudhatnak. Pontrendszerbe foglalva a fiatalok színházlátogatásokon, koncerteken, közéleti esteken vehetnek részt. Az intézmény összeköti a diákokat az újvidéki, egyetemi karokon tanító, magyarul is tudó tanárokkal, kineveli a jövőbeni, vajdasági, magyar értelmiséget.