2024. március 29., péntek

Aláírták az egyezményeket Tiranában

Aleksandar Vučić államfő örömének adott hangot a Tiranában aláírt egyezményekkel kapcsolatban – írja a B92 hírportál.

– Ezen dolgoztunk már két éve és sehogy sem tudtunk a végére érni a bürokrácia és más nehézségek miatt is – mondta Vučić, aki Tiranában Edi Rama albán kormányfővel és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnökkel tárgyalt.

Hozzátette, hogy a polgároknak is számos hasznuk származik az aláírt egyezményekből.

– Sikerült elmozdulnunk a holtpontról és olyan dolgokat tettünk, amiknek a polgáraink is hasznát veszik majd – jelentette ki az államfő.

– Célunk volt lehetővé tenni, hogy több albán és észak-macedón turistánk legyen és hogy kívánkozhassunk magunk is az albán tengerpartra és a csodálatos észak-macedón tavakra. Azért jöttem, hogy mindenkinek elmondhassam, hogy Szerbia mindenkit szívesen lát és második otthonuk és azért is, hogy mi is hasonlóan érezzünk Szkopjéban vagy Tiranában – mondta Vučić.

Emellett számos projektet is bejelentett az államfő.

– Most már egyeztethetünk a filmipar alapjának létrehozásáról, valamint az útidíj csökkentéséről a Nyitott Balkán tagországai számára és az onnan érkező polgárok szállására vonatkozó engedményekről is. Egy olyan kezdeményezést alkottunk, ami megváltoztatja a Balkán arculatát – hangsúlyozta Vučić.

Hozzátette, ha valakinek Észak-Macedóniában van munkaengedélye, akkor Albániában és Szerbiában is rendelkezik vele. Szavai szerint májusban csúcstalálkozóra kerül sor Belgrádban.