2024. április 25., csütörtök
XXV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

A torna fordításával bajnok Norvégia!

Hatgólos hátrány után hétgólos előnnyel nyertek a skandinávok – Dánia a bronzérmes

Pénteken konszenzus mutatkozott abban, hogy Franciaország és Norvégia képében a világbajnokság három hete során legjobb formában játszó két csapat jutott el a fináléig.

Nem sokon múlt viszont, hogy más legyen a képlet, hiszen az első elődöntő zömében Dánia jobban játszott a sokat hibázó franciáknál, akik csak az utolsó tíz percre tudtak egyenlíteni többször is négygólosra rúgó hátrányból, a feszült végjátékban már ők voltak összeszedettebbek, és egy góllal ők nyerték a mérkőzést. A másik párharcban a házigazda spanyolok először találkoztak igazán komoly ellenféllel, és csak egy félidőig tudták tartani a norvégok tempóját, akik onnantól kényelmesen masíroztak be a döntőbe.

Vasárnap este két rutinos együttes találkozott Granollersben, a csapatokban több olyan játékossal, akik már a tíz évvel ezelőtti egymás elleni vb-döntőn is pályán voltak. Pontosan egy évvel korábban ők ketten játszották az Európa-bajnokság döntőjét is, amely kétgólos norvég győzelemmel ért véget, azóta a franciák megnyerték az olimpiát – nem mellesleg a két keretben összesen hat olyan játékos volt, akik a Győr BL-győztes csapatából érkeztek.

A finálé első negyedében még kiegyenlített játék zajlott, ezt viszont előjel nélküli norvég megzuhanás követte: nyolc percig nem találtak be Laura Glauser kapujába, miközben szinte minden francia támadásból gól született, pillanatok alatt duzzadt hatgólossá a hátrányuk 14:8-cal. A második félidő aztán 180 fokos fordulatot hozott, az öltözőből mintha egy másik Norvégia tért volna vissza, amely két és fél perc alatt szélsebesen egyenlített, a 36. percben a vezetést is átvette, a kapuban pedig az addig semmit meg nem fogó Silje Solbergben is szinte minden elakadt, miközben a reményvesztett francia támadások egyre fantáziátlanabbakká váltak, s az egész félidőben összesen hat találatot termeltek. Norvégia a vb-döntők egyik legnagyobb fordulatával mért megsemmisítő, 29:22-es vereséget is franciákra, ezzel negyedik világbajnoki címét szerezve női kézilabdában.

A bronzmérkőzésen a megfiatalított, kimondottan a következő olimpiára építkező dán csapat könnyedén győzte le a spanyolokat, és megszerezte a harmadik helyet. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy a torna két legjobb hatékonysággal védő kapusa (Althea Reinhardt 51 százalék, Sandra Toft 45 százalék) egyaránt tőlük került ki.

Eredmények, elődöntő: Franciaország–Dánia 23:22 (10:12), Norvégia–Spanyolország 27:21 (11:11). Bronzmérkőzés: Dánia–Spanyolország 35:28 (16:13). Döntő: Franciaország–Norvégia 22:29 (16:12). A vb végső sorrendje: 1. Norvégia, 2. Franciaország, 3. Dánia, 4. Spanyolország, 5. Svédország, 6. Brazília, 7. Németország, 8. Oroszország, 9. Hollandia, 10. Magyarország, 11. Japán, 12. Szerbia, 13. Románia, 14. Dél-Korea, 15. Lengyelország, 16. Ausztria, 17. Szlovénia, 18. Horvátország, 19. Csehország, 20. Puerto Rico, 21. Argentína, 22. Montenegró, 23. Kongó, 24. Kazahsztán, 25. Angola, 2. Szlovákia, 27. Tunézia, 28. Kamerun, 29. Paraguay, 30. Üzbegisztán, 31. Irán, 32. Kína.