2024. március 28., csütörtök

A láng ragyogott

Telt ház előtt mutatták be a Népkör karácsonyi műsorát

Vasárnap este karácsony fénye visszaköltözött a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központba. Tavaly a járványhelyzet okán az intézmény nem a hagyományokkal összhangban tartotta meg karácsonyi műsorát, idén azonban a műsor, illetve a nagyérdemű, visszaköltözött az online térből, és a Népkör szakosztályai, kicsik és nagyok egyaránt, telt ház előtt mutatták be az egyik legfontosabb keresztény ünnephez fűződő néphagyományokat. A Ragyogj, kicsi láng… című műsor közönsége alkalomhoz illő néptáncos összeállításokat és betlehemes játékokat láthatott, valamint karácsonyi dalokat hallhatott, de egyéb, a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő néphagyományokat, mint amilyen a lucázás, is felelevenítettek a fellépők. A műsorba a Fabula Rasa Színjátszó Grund, a népzenei szakosztály és a népi ének szakosztály is bekapcsolódott. A táncegyütteseket a Juhász zenekar kísérte.

A hála az a szó, amelyik az elmúlt napokban a leggyakrabban keringett a gondolataiban, hiszen „hálásak lehetünk, hogy vigyáztunk egymásra és most ilyen szép számban itt lehetünk egymás mellett”, emelte ki köszöntőjében dr. Takács Márta, a Népkör elnöke. Mint hozzátette, a szakosztályvezetőknek is hálásak lehetnek, amiért a nehéz helyzetben töretlenül kitartottak és megtartották a foglalkozásokat. Takács Márta a támogatóknak szintén köszönetet mondott, szavai szerint nélkülük nem sikerülne megnyitni a Népkör kapuit, „de azoknak is köszönjük, akik nem támogatnak bennünket, mert ennek köszönhetően sodor mellénk az élet olyan barátokat, akik önzetlenül és szeretettel segítenek bennünket”. Azoknak a szabadkaiaknak is hálásak, akik 150 évvel ezelőtt megálmodták a Népkört, mert úgy gondolták, hogy szükség van rá, emelte ki. „A karácsonyt a Népkörben a nyitottság jellemzi, hiszen sok család megnyitotta számunkra adventi ablakát, és remélem, hogy ez a nyitottság jellemzi majd mindannyiunkat a jövőben is” – hangsúlyozta Takács Márta.

Fotó: Pesevszki Evelyn

Fotó: Pesevszki Evelyn

A Népkörnek két év után sikerült ismét élőben megszerveznie karácsonyi műsorát, ezért a táncegyüttesek különösen nagy odafigyeléssel készültek, de egyéb szakosztályok is bekapcsolódtak a műsorba, hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Rumenyákovity Szilvia művelődésszervező. Mint arra rámutatott, a táncosok a karácsonyi ünnepkörhöz fűződő szokásokat, illetve a különböző jeles napok köré épülő hagyományokat mutatták be a tánc nyelvén, míg az énekesek moldvai karácsonyi énekekkel készültek. A beszélgetés során kiderült, hogy az érdeklődés hatalmas volt, sokan szerették volna megtekinteni a műsort, ám a járványügyi szabályok miatt nem fogadhattak mindenkit.

– Büszke vagyok arra, hogy szeptember óta megduplázódott a tagságunk, ezáltal pedig a közönség is nagyobb. Legkifejezettebben a legkisebb korosztályban érzékelhető a tagság növekedése, gondolok itt az óvodásokra és az általános iskolák alsós diákjaira. A felnőtt reprezentatív táncegyütteshez is sokan csatlakoztak, elsősorban olyan fiatalok, akik tanulmányaik okán Szabadkán vannak és folytatni szeretnék néptáncos tevékenységüket – nyilatkozta Rumenyákovity Szilvia.