2024. április 18., csütörtök

Koncertfilm, animációs klip

Anyaországi támogatásból megújult a Juhász zenekar technikaieszköz-parkja

A Juhász zenekar vezetője, Juhász Gábortegnap Szabadkán sajtótájékoztatón mutatta be a zenekar idei eseményeit, illetve fontosabb tevékenységeit.

A Juhász zenekar idén ünnepli fennállásának huszonegy éves évfordulóját. A formációt 2000 tavaszán a népzene szeretete hívta életre. A zenekar az évek során Vajdaság egyik legismertebb, legkiemelkedőbb népzenei együttesévé nőtte ki magát, amelynek évente mintegy százötven fellépése van, számos hazai és külföldi elismerésben részesült és hét lemez kiadásával büszkélkedhet.

– Annak ellenére, hogy egy nehéz éven lépünk lassan túl, és a világjárvány miatt nagyon sok nehézségbe ütköztünk, mégis sikeresen meg tudtuk valósítani azokat a célokat, amelyeket az év elején kitűztünk magunknak – emelte ki Juhász Gábor.

A tavasszal jelent meg a Juhász zenekar legújabb gyereklemeze, a Tudom én már…, amely óriási sikereket ért el. Mintegy 10 állomásos vajdasági turnéra indultak el, ahol bemutathatták legújabb gyereklemezünket, majd ezek után is még nagyon sok helyre kaptak meghívást. Ezt követte a népzenei fesztivál, a Folk Music fest megszervezése Palicson, külföldi és hazai résztvevőkkel, a helyi tamburásokkal, úgy horvát mint magyar hagyományokat bemutatva. Népzenei tábort is szerveztek, amely idén Tóthfaluban került megrendezésre, mintegy 40 gyermek részvételével.

A nyáron egy nagyszabású turnéra mentek a Zördög című előadással, amelyet a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel és az Aradi Kamaraszínházzal együtt tartottak meg, amely egy tizenhat állomásos fellépéssorozat volt Magyarországon. Ez is egy embert próbáló, de szép feladat volt számukra, és nagyon jól összekovácsolta a csapatot.

A közelmúltban Belgrádban a Magyar Turizmus Zrt. fogadásán muzsikáltak, de rengeteg meghívást kaptak Magyarországra és Romániába is. Jelenleg a karácsonyi műsorokra készülnek.

Támogatások segítségével tavaly egy nagy beszerzése volt a Juhász zenekarnak: egy kisbuszt tudtak vásárolni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Magyarország Kormánya jóvoltából. 

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

Szintén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából tudták megújítani a zenekar technikaieszköz-parkját, mégpedig csúcsminőségű mikrofonokkal, a vonós hangszerekre csíptetős mikrofonokkal, illetve drót nélküli énekmikrofont is beszereztek.

– Tehát bárhova megyünk, a legjobbat tudjuk adni a közönségünknek. Köszönjük Magyarország Kormányának a támogatását, hogy december hónap folyamán meg tudtuk valósítani ezt a beszerzést.

A zenekar most az Aradi Kamaraszínház évzáró gálaműsorára készül.

Javában szervezik a vajdasági népzenész-találkozót is, melyet februárban, a Kátai-vendégházban tartanak meg Kishegyesen, ahová a legkiválóbb magyarországi előadók érkeznek a Liszt Ferenc Zeneakadémiáról.

– Ismét összejön a vajdasági népzenész-társadalom, azok a fiatal és idősebb népzenészek, akik ezzel foglalkoznak – emelte ki a zenekarvezető.

A Juhász zenekar forgat egy koncertfilmet a gyerekkoncertturnéjáról, és készül a Folk Music Festen lejátszott koncertük filmváltozata is. A Tudom én már című, gyerekdalokat tartalmazó lemezünk számaihoz pedig animációs klipeket készítenek. Itt ki kell emelni Szalai Attila karikaturista szerepét, aki megtervezte a figurákat, ezekkel dolgoznak majd a grafikusok. A koncertfilmek és a klip is új tartalom a Juhász zenekar repertoárjában.