2022. május 22., vasárnap

A Pfizer-oltással hozzák összefüggésbe a 26 éves fiatalember halálát

Új-Zélandon hétfőn közölték, hogy a hatóságok egy 26 éves fiatal halálát a Pfizer BionTech vakcinájának mellékhatásával hoztak összefüggésbe – jelenti a portfolio.hu a Reutersre hivatkozva.

Az elhunyt az első oltása felvétele után szívizomgyulladást kapott, mely az egyik lehetséges mellékhatása fiatalabb korosztályban az oltásnak. A 26 éves férfi a tüneteivel nem keresett fel orvost, a szívizomgyulladás a szervezet vérellátását csökkentheti és a szívritmust zavarhatja meg.

– A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a testület megállapította, hogy a szívizomgyulladást valószínűleg az oltás okozta ennél a személynél – közölte a vakcinák biztonságosságát vizsgáló független testület egy közleményben.

Ez már a második eset, amelyet Új-Zélandon e ritka, de ismert mellékhatással hoznak összefüggésbe, az országban egy nő még augusztusban hunyt el szívizomgyulladásban, miután felvette az oltásokat.

A testület azt is közölte, két további esetet, egy 60 éves és egy 13 éves fiatalét is vizsgálják, akik meghaltak az oltás után, és elképzelhető, hogy szívizomgyulladásuk volt. A 13 éves elhunyt esetében további vizsgálatokra van szükség, a 60 éves illető esetében nem valószínű, hogy az oltás közrejátszott a halálában.   

A Pfizer a hírügynökség megkeresésére közölte, hogy tudnak az esetről, minden hasonló esetet vizsgálnak, és úgy hiszik, az oltás előnyei meghaladják a mellékhatások kockázatát.