2024. április 24., szerda

Kon: Még nem engedélyeztük az újévi ünnepségeket

Dr. Predrag Kon epidemiológus és az országos válságstáb tagja a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy senki sem engedélyezte az ötszáznál nagyobb létszámú gyülekezéseket, de máris nagyban hirdetik a tereken az újévváró ünnepségeket.

– Ezt eddig az országos válságstábban még senki sem engedélyezte és nem is támogatta. Egészen biztos, hogy egyetlen epidemiológus sem fogja támogatni az ilyen jellegű eseményeket. Két választásunk van: vagy előrelátóak leszünk, vagy pedig megvárjuk az esetszám növekedését és ezt követően lépjük meg a szükésges intézkedéseket. Úgy gondolom, hogy jobban tesszük és kifizetődőbb is, ha inkább előrelátóan cselekszünk – jelentette ki Kon.

Kiemelte, hogy az országban napról napra kedvezőbb a járványhelyzet, de ugyanakkor az omikron variáns terjedésének veszélyére is figyelmeztetett, ugyanis a külföldön élő polgárok hazaérkezésével magukkal hozhatják az egyre dominánsabbá váló mutációt.

– Várakozásaim szerint az omikron variáns és az influenza is nagyobb arányban fog bejutni az országba az elkövetkező napokban, ugyanis már sokan hazautaztak. Várhatóan a jelenleg tapasztalható csökkenés megakad – mondta Kon.

– A Nagy-Britanniában jegyzett adatok szerint két nap leforgása alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, vagyis egy héten belül négyszeres növekedést mértek – figyelmeztetett a szakember.