2024. március 28., csütörtök

Milyen eredmény születne, ha jövő héten rendeznék a választásokat?

Amennyiben a jövő héten tartanák meg a választásokat Szerbiában, a Szerb Haladó Párt a szavazatok 57 százalékát szerezné meg, míg az egyesült ellenzék a választók mindössze 12 százalékának támogatását élvezné – derül ki a Fakto plus ügynökség közvélemény-kutatásából, írja a 021.rs hírportál.

Az egyesült ellenzéki tömörülésbe a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Néppárt, a Demokrata Párt és a Szabad Polgárok Mozgalma tartozik.

A Blic által közölt kutatási eredmények szerint a választási küszöböt a Szerb Szocialista Párt 9,3 százalékkal, a Zöld Pártok Szövetsége 7 százalékkal, valamint a NADA koalíció 4,3 százalékkal lépné át, míg az Elkötelezettek 3 százalékkal állnának a határon.

Ezt követően az Elég volt Mozgalom a szavazók 2,4 százalékának támogatását élvezné, a Szerb Radikális Párt és a Dveri pedig 1,4 százalékot szerezne, míg az Egészséges Szerbia és az Egységes Szerbia tömörülései a szavazatok 1 százalékát szerezné meg.

A megkérdezettek 50 százaléka menne el szavazni, míg 33 százalékuk nem venne részt a választásokon.

A tüntetésekkel kapcsolatban a megkérdezettek 46 százaléka úgy vélekedett, higy környezetvédelmi megmozdulásokról van szó, 32 százalékuk szerint politikai jellegűek a tüntetések, míg 7 százalékuk véleménye szerint általános népfelkelésről van szó.

A közvélemény-kutatást december 10-e és 16-a között végezték el 1200 polgár megkérdezésével.