2024. április 19., péntek

Szélerőműpark létesül

Kishegyes község egyik legnagyobb beruházását tervezik – Ülésezett a községi képviselő-testület

Kishegyes község képviselő-testülete jelenlegi összetételében pénteken délelőtt tartotta a 17. ülését. Az ülésnek 33 napirendi pontja volt, köztük több igen jelentős is. A legfontosabb mindenképpen annak a két szabályozási tervnek a kidolgozása, amelyek szélerőműparkok létesítésére vonatkoznak. A képviselő-testület előtt felszólalt Miodrag Obradović, a szélerőművek kivitelezésével is foglalkozó BA Trade Kft. igazgatója. Obradović elmondta, hogy Kishegyes község területén két szélerőműpark megvalósítását is tervezik, a teljes érintett terület eléri az 5000 hektárt. Elmondása szerint a szélerőművek közti kötelező nagy távolság miatt van szükség ekkora területre, maguk a szélerőművek nem foglalnak el sok helyet. A földterületek tulajdonosai mindenképpen jól járnak, mivel igen kedvező kártérítést kapnak majd.

Az igazgató arról is szólt, hogy igen komoly teljesítményekről van szó, az egyik szélerőműpark 90 megawatt, a másik pedig 300 megawatt energiát fog termelni. A tervek készítésénél EU-szintű környezetvédelmi előírásokat fognak figyelembe venni, és közvita is lesz a parkok létesítéséről. Obradović kiemelte, hogy a község több szempontból is jól jár ezzel a beruházással: Mivel a szélerőművek építésekor nagyon nagy és nehéz elemeket kell mozgatni, ezért az érintett részeken rendezni fogják a földes határutakat. Az építkezési munkálatok során a lehető legjobban helyi munkaerőre fognak hagyatkozni. Egy ilyen volumenű beruházás komoly marketingerővel bír, más beruházókat is a községbe fog vonzani – mondta az igazgató, majd arról is szólt, hogy az elkészült erőművek termelése után a község pénzt fog kapni. Állítása szerint ez az összeg évi 700 ezer euró környékén fog mozogni, amit az önkormányzat fejlesztésekre, beruházásokra költhet majd el.

Miodrag Obradović beszámol a szélerőműpark terveiről

Miodrag Obradović beszámol a szélerőműpark terveiről

A szélerőműpark projektumban az önkormányzat az első pillanattól részt vesz, és szem előtt tartja a polgárok egészségét és érdekeit – mondta el Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, majd azzal folytatta, hogy az ülésnek emellett is több lényeges napirendi pontja volt.
– Elfogadtuk Kishegyes község 2021. évi költségvetésének módosítását. Az utolsó negyedévre vonatkozó igényeket építettük be, valamint azokat a változtatásokat, amelyeket a nagyberuházások során fontos naprakészen vezetni. Emellett elfogadtuk Kishegyes község 2022. évi költségvetését, amelyet az elmúlt évek Covid-tapasztalatai alapján dolgoztunk ki, összhangban a pénzügyminisztérium javaslataival. Ezúton szeretném külön megköszönni Kerekes József államtitkár segítségét ez ügyben – mondta el a képviselő-testület elnöke, majd arról is szólt, hogy jóváhagyták a Komunál Közvállalat 2021-es működési tervének módosítását.

Kishegyes Község Szociális Központja kapcsán Sárközi elmondta, hogy véget ért a szétválás a korábbi községi intézménytől, és most a központ jogi „finomhangolása” történik. A Kishegyesi Könyvtár igazgatóbizottságának és ellenőrző bizottságának lejárt a megbízatása, ezért a képviselő-testület új bizottságokat nevezett ki. Ezt előzőleg egyeztették a Magyar Nemzeti Tanáccsal, mivel az társalapítója a Kishegyesi Könyvtárnak. Az is fontos, hogy a kultúrára vonatkozó új rendelkezéssel összehangolják az intézmény működését – fogalmazott az elnök, majd végezetül elmondta, hogy kinevezték a kishegyesi választási bizottság titkárát, titkárhelyettesét, egy tagját és taghelyettesét. Így ismét teljes a bizottság, amelynek következő feladata a januárban esedékes népszavazás jogi hátterének levezetése lesz – fogalmazott.