2024. április 19., péntek

A mi karácsonyunk

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület harmincadik ünnepi műsorát tartották meg

Szombat este a törökkanizsai színházteremben gyűlt össze a törökkanizsai magyarság, hiszen a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében akkor tartották meg A Mi Karácsonyunk elnevezésü ünnepi műsort. A helyi művelődési egyesület immár harmincadik alkalommal rendezett karácsonyi műsort, melyen ezúttal is szép számban voltak fellépők. Színpadra léptek a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjai, a Tiszagyönge Művelődési Egyesület szakcsoportjai, valamint a magyarkanizsai Cifraszűr dalkör tagjai.
A rendezvényen Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és az egyesület harmincéves fennállásának fontosságát hangsúlyozta.

Jerasz Anikó a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület közösségmegtartó erejét hangsúlyozta (Fotó: Horváth Attila)

Jerasz Anikó a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület közösségmegtartó erejét hangsúlyozta (Fotó: Horváth Attila)

– Megszeppent gyermekként állunk az ünnep küszöbén, megszeppenve és hitetlenkedve, hiszen elmúlt felettünk ismét egy év, és mert ebben a fenekestül felfordult XXI. században változatlanul hinni akarunk a csodákban. Talán azért, mert oly sok mindent elvesztettünk és átértékeltünk az utóbbi időben. Elcsendesedik a lelkünk, és megtelik szeretettel. Az év legmeghittebb napjai köszöntenek ránk, amikor megkeressük és különös gonddal vigyázzuk mindazt a szépet, ami megtart és megerősiít bennünket. Egyenként mindenkinek más ez a ki nem apadó forrás, a közösségünk számára pedig ez a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. Bizony már harminc éve jelenti számunkra az összefogó, megtartó erőt és vele a dacoló szívós igaz magyarságunkat itt a bánáti végeken. Az egyesület elnökasszonya Kovács Magdaléna nélkül nem lenne tánc, zene és éltető hagyomány, és úgy hiszem szegényebb lenne a magyar lélek és csendesebb a szó – fogalmazott Jerasz Anikó.
A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület mögött hatalmas közösségi és egyéni kitartás, munka és elkötelezettség áll. A törökkanizsai színházteremben szinte érezhető volt a közösség összetartása, gyermekek és felnőttek egyaránt szép számban jelen voltak a rendezvényen.
Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnökasszonya az ünnepség után elmondta, hogy a karácsonyi műsort mindig nagyon várja a törökkanizsai magyarság, hiszen az az összetartásról és a szeretetről szól és idén azért is különleges volt, mert ez volt a harmincadik.

– Az idei rendezvényen az egyesületünk szakcsoportjai léptek fel, így is terveztük. A harminc esztendős évfordulót egész évben ünnepeltük, és a különböző rendezvényeinkre mindig valakit vendégül hívtunk fellépni. Ide tartozik az észak-bánáti náptánc találkozó, majd utána a Szent István-napi ünnepség következett. Három néptánc szakcsoportunk van, a kicsik, a serdülők és a nagyok. Nyáron egy hatnapos tábort szerveztünk a fiataloknak, és az ott begyakorolt koreográfiát adták később elő a Szent István-napi ünnepségen. Ezen a karácsonyi műsoron az egyedüli vendégünk a magyarkanizsai Cifraszűr népdalkórus volt – mondta Kovács Magdaléna.

Betlehemes műsorral kedveskedtek a legkisebbek (Fotó: Horváth Attila)

Betlehemes műsorral kedveskedtek a legkisebbek (Fotó: Horváth Attila)

A rendezvény támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa Önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt és a Csoóri Sándor Alap – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.