2024. március 28., csütörtök

A jövő generációjáért fogtak össze a kiállítók

Hasznos volt a Zentán megtartott Eduexpo felsőoktatási kiállítás

December elején a Zentai Gimnázium dísztermében tartották meg az 5. Eduexpo elnevezésű felsőoktatási kiállítást a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Zentai Konzultációs Központja és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar társszervezésében. Az egész napos eseményre több mint 400 diák látogatott el. A kiállításon azok a felsőoktatási intézmények mutatkoztak be, amelyeken részben vagy teljes mértékben magyar nyelvű oktatás folyik.

A kiállítók közt volt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem MATE Zentai Konzultációs Központ, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszéke, az újvidéki Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar, az Európa Kollégium, a Magyar Nemzeti Tanács és a VIFÓ.

Sok-sok új információt kaptak az érdeklődő diákok (Fotó: Horváth Attila)

Sok-sok új információt kaptak az érdeklődő diákok (Fotó: Horváth Attila)

A rendezvényen De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja a jelen lévő diákoknak és kiállítóknak elmondta, hogy az expó abban nyújt segítséget a középiskolásoknak, hogy ezáltal minden olyan információhoz könnyen hozzájuthatnak, amely a továbbtanulást illeti. Szó esett az MNT ösztöndíjprogramjáról, amely azok számára biztosít támogatást, akik itthon szeretnének valamilyen felsőoktatási intézményben továbbtanulni.

Prof. dr. Horák Rita, az MTTK dékánhelyettese is részt vett a zentai Eduexpón, és úgy fogalmazott, azzal a céllal jött létre ez az esemény, hogy megmutassák a középiskolás diákoknak, milyen gazdag a felsőoktatási intézmények tárháza.

Lengyel László, a MATE Zentai Konzultációs Központ képviselője is felszólalt, és arra biztatta a jelen lévő tanulókat, hogy figyeljenek oda a szervezők szavaira és tanácsaira, bátran kérdezzenek a kiállítóktól, és élvezzék azt, hogy minden kérdésükre egy helyen kaphatnak választ.
A középiskolás tanulók a gimnázium dísztermébe több csoportban érkeztek, ahol a felsőoktatási intézmények képviselőivel beszélgethettek. Osztályonként, kisebb csoportokat alkotva, ahhoz a kiállítóhoz mentek oda, amelyik felkeltette az érdeklődésüket. Nemcsak a zentai középiskolások voltak hivatalosak a rendezvényre, hanem a csókai vegyészeti és az adai műszaki iskola diákjai is. A kiállítók szemléltetőeszközök tömkelegével érkeztek, így a diákok még könnyebben tájékozódhattak. Szemmel láthatóan jól érezték magukat a fiatalok, és igyekeztek minél több mindent megtudni az általuk megcélzott egyetemről, főiskoláról vagy esetleg a kollégiumról.
A kiállítók közül néhányat meg is szólaltattunk, hogy elmondhassák, véleményük szerint mennyire eredményes a felsőoktatási kiállítás, és milyen hozadéka lehet.

Szabó Cibolya Bettina, a szabadkai jogi kar negyedikes hallgatója a kiállítókat képviselte, és rámutatott arra, hogy azért döntött e felsőoktatási intézmény mellett, mert fontosnak érezte, hogy itthon tanuljon tovább.
– A szerb nyelvvel küszködtem kicsit az elején, de szerencsére rengeteg segítséget kaptam a tanáraimtól, és az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzése is sokat segített abban, hogy elsajátítsam a nyelvet. Ez az első Eduexpo, amin részt veszek, és azt kell, hogy mondjam, sok az érdeklődő középiskolás diák. Leginkább a személyes tapasztalatainkra kíváncsiak, valamint az egyetemi oktatással kapcsolatban is sok kérdést tettek fel. Arra biztatom őket, tanuljanak itthon, hiszen rengeteg lehetőség várja a magyar ajkú diákokat is a diplomázás után – mesélte Bettina.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola (VTŠ) is részt vett kiállítóként a rendezvényen. Lengyel Sándor, a főiskola harmadéves informatika szakos hallgatója elmondta, nagyon sokan jelezték, hogy szeretnének a szabadkai műszaki főiskolán továbbtanulni, és felhívta a figyelmet arra, hogy az érdeklődők öt tudományos szakirány közül választhatnak.

A szabadkai VTS számos érdeklődőt vonzott (Fotó: Horváth Attila)

A szabadkai VTS számos érdeklődőt vonzott (Fotó: Horváth Attila)

– Nagyon érdeklődőek voltak a fiatalok, sokféle kérdést tettek fel nekünk. Elmeséltük nekik, milyen volt online tanulni tavaly, hogyan készültünk a vizsgákra, zárthelyikre stb. Kicsit bevezettük őket az egyetemi életbe. Úgy gondolom, hogy mérnökökre mindig szükség lesz, ez egy szép szakma, továbbá egyre nagyobb igény mutatkozik rájuk, ezért arra tudok bátorítani mindenkit, hogy akit érdekel ez az irány, ne habozzon jelentkezni – mutatott rá Sándor.

Az Európa Kollégiumnak ez volt az ötödik szereplése a rendezvényen, azzal, hogy a tavalyit online kellett megtartani a járvány miatt. Kovács Birkás Zsolt, a kollégium nevelőtanára kiemelte, hogy minden évben egy bemutató kisfilmet készítenek erre az alkalomra, valamint kollégista is velük jön a rendezvényre, ugyanis velük közvetlenebbül kommunikálnak a középiskolás diákok.

– Azoknak, akik az Európa Kollégiumba szeretnének költözni, az MNT által kiírt pályázaton kell részt venniük, ami július eleje és augusztus vége között érhető el. Az elsőéveseknek 150 helyet tudunk biztosítani a 380 férőhelyből. Feltételhez kötött a bejutás, miszerint magyar nyelven kell befejezni az általános vagy a középiskolát, valamint bizonylat kell arról, hogy a hallgató sikeresen beiratkozott egy akkreditált képzésre valamelyik újvidéki felsőoktatási intézményben. A lakbér 1860 dinár, amely tartalmazza a mosoda, a könyvtár, az edzőterem és a számítógépes terem használatát is – mondta a nevelőtanár.

Urbán Dorottya zentai lakos, a Zentai Gimnázium tanulója, nagyon érdekesnek találta az expót, hiszen elmondása szerint rengeteg új információval gazdagodhattak itt a középiskolás diákok.

– Nagyon örülök annak, hogy ilyen sokan eljöttek bemutatkozni a felsőoktatási intézmények közül, mivel alig hallottunk róluk valamit a középiskolás éveink alatt. Leginkább a szabadkai tanítóképző kar keltette fel az érdeklődésemet, valamint a jogi kar, amiről őszintén szólva semmit sem tudtam égészen a mai napig – mondta Dorottya.

A zentai Serfőző Orsolya, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola negyedikes diákja is részt vett ezen a kiállításon, és úgy fogalmazott, hogy nagy segítséget nyújt a tanulók számára ez a rendezvény.

– Eddig nem tudtam eldönteni, hová szeretnék beiratkozni a középiskola után. Mivel a szerb nyelvet nem nagyon beszélem, ezért inkább arra gondoltam, hogy Magyarországon fogok egyetemre járni. Viszont ez az esemény felhívta a figyelmemet arra, hogy itthon is sok helyen tudok az anyanyelvemen továbbtanulni. Itt él a családom, ezért is csábító a hazai felsőoktatás. Szeretnék a közgazdasági iránynál maradni, de a szabadkai VTŠ főiskola is felkeltette az érdeklődésemet – hallottuk Orsolyától.