2024. április 19., péntek

Lezajlott a Himnusz és Szózat szavalóverseny

A Kárpát-medencei szintű döntőben több mint 60 diák

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében huszonkettedik alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében megtartott döntőre több mint 60 tanuló jelentkezett 16 vajdasági és 17 határon túli intézményből, Romániából, Kárpátaljáról, Szlovákiából, Szlovéniából és Horvátországból. A járványhelyzetre való tekintettel a határon túli diákok nem vettek részt személyesen a rendezvényen, a közönség és a zsűri a szavalatukról készült felvételeket tekintette meg. A rendezvény fővédnöke Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa volt, a szavalóversenyen Benyovszky Anna Andrea konzul képviselte a Főkonzulátust.

Advent a várakozás és a készülődés időszaka, ami mindig egy jobb jövőhöz, egy új világhoz ad hitet és reményt – emelte ki köszöntőjében De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. Mint hozzátette, ennek szellemiségében szervezik meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. Felemelő érzés évről évre látni és hallani, hogy a fiatalokban miként él a két költemény érzelmi, illetve értelmi világa – hangsúlyozta.

– Költészetünk ezen két alkotása a közösségi hűség és ragaszkodás, a nyelvi kultúra iránti elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot. Mindkét költemény a magyar nemzet imádsága, amelyből erőt lehet meríteni ahhoz, hogy nemes törekvéssel és kitartással tovább haladjunk az életben – fogalmazott De Negri Ibolya.

A hagyományokkal összhangban a szavalatokat ugyanaz az összetételű zsűri értékelte, mint a korábbi években: elnökként dr. Havas Judit előadóművész és irodalomtörténész Budapestről, tagként dr. Némedi Imre főiskolai tanár és versmondó, Ágoston Pribilla Valéria nyugalmazott magyartanár, és idén először Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

A megmérettetésen az alábbi eredmény született:

Általános iskolások kategóriája:

Himnusz:

1. Varnyú Leóna, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákja; 2. Folberth Julianna, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanulója; 3. Szép Benedek, a temerini Kókai Imre Általános Iskola diákja. Különdíjat Borbély Apor Levente, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákja kapott.

Szózat:

1. Székely Henrietta, az Esztelneki Nagy Mózes Általános Iskola diákja; 2. Varró Tódor, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákja; 3. Tóth Vilmos, a temerini Kókai Imre Általános Iskola diákja. Különdíjban Horváth Bettina, a mérai Tamás Gyula Általános Iskola diákja részesült.

Középiskolások kategóriája:

Himnusz:

1. Lukács Melissza, a zentai Egészségügyi Középiskola tanulója; 2. Benkő Boróka, a Kolozsvári Református Kollégium diákja; 3. Francia Flavie, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja. Különdíjban Viczencz Márk, az ipolysági Szondy György Gimnázium tanulója részesült.

Szózat:

1. Nagy Anikó, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja; 2. Losonc András, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola diákja; 3. Nagy Boglárka, a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum diákja. Különdíjban Francia Henrietta, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákja részesült.