2024. április 24., szerda

Tóth Jánosra emlékeztek Nagykikindán

Tóth János amatőr színészre és rendezőre emlékeztek szombaton Nagykikindán a Totya Szemlének nevezett, egész napos rendezvényen. Az Egység Művelődési Egyesületben alkalmi kiállítással és hat színtársulat fellépésével adóztak emlékének. A rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alap. 

Az Egység Művelődési Egyesület tavaly volt 75 éves, de az ünneplés a járvány miatt elmaradt. Már korábban terveztek szemlét tartani Tóth János emlékére is, aki csaknem négy évtizeden keresztül volt oszlopos tagjuk. Erre csak most nyílt lehetőség az időközben a Bethlen Gábor Alapítványnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a nagykikindai önkormányzatnak a támogatásával felújított székházukban. 

– 2019-ben kezdtük el tervezni a Totya Szemlénket. Tóth János egykori rendezőnk, elnökségi tagunk, valamint rövid ideig szervező titkára is volt egyesületünknek, és második otthonának tekintette az Egység Művelődési Egyesületet. Ő a nyolcvanas években színjátszóként indult, majd később elkezdett rendezni. Fölnőttekkel és diákokkal is foglalkozott – mondta Tóth Ramóna, az Egység Művelődési Egyesület elnöke.

A megnyitón Tóth János egykori kollégája, Lepár Ferenc videoüzenetben emlékezett vissza a közös munkájukra. A család nevében Tóth Ferenc mondott köszönetet a szervezőknek.

A tóbai színjátszók sokáig rendező nélkül dolgoztak, mígnem Tóth János felkínálta nekik a segítségét. Együttműködésük 2009-től 2018-ig tartott – hallottuk Szántó Tivadartól, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezőtitkárától, amatőr színjátszótól.

Az emlékszemlén felléptek a tóbai, a gunarasi és a zentagunarasi amatőr színjátszók, valamint a nagykikindaiak három színjátszó csoportja.