2024. április 20., szombat

Támogatás a magyar nyelvű oktatásért

Ajándékcsomagokban és egyszeri ösztöndíjban részesültek az újvidéki és környékbeli óvodások és elsős kisdiákok

A Rákóczi Szövetség jóvoltából és a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével szombaton lapunk székházában az újvidéki és környékbeli iskola-előkészítős gyermekek átvették a mesekönyvet és csokoládét tartalmazó ajándékcsomagot, emellett az elsős kisdiákok számára egyszeri, tízezer forintos ösztöndíj is átadásra került.

Vicsek Annamária, az újvidéki magyar oktatásért projekt vezetője elmondta, hogy a kezdetek egészen 2009 környékéig nyúlnak vissza, amikor még nagyjából húsz helyi elsős kisdiák volt évente, ez pedig azt jelentette, hogy nem lehetett megtartani azokat az újvidéki általános iskolákat, illetve azokat a tagozatokat, ahol magyar nyelven is folyt az oktatás.

– A tevékenységünk során egyebek mellett elindítottuk a baba-mama foglalkozásokat is, ahol igyekeztünk felhívni a szülők figyelmét a magyar nyelv ápolásának fontosságára. Az erőfeszítéseket néhány éven belül siker koronázta, ugyanis harminc felettire nőtt az első osztályba induló diákok száma. A tevékenységünk a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskolára is kiterjedt – mondta Vicsek Annamária.

Hozzátette, hogy a projekt kereteibe beleillik a Rákóczi Szövetség támogatása, ami évről évre bővül.

Kiemelte, hogy az idei tanévtől kezdve a középiskolásokat is támogatják: az első és második osztályosok számára ingyenes tankönyvcsomagot biztosítanak.

Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programjának keretében az újvidéki iskola-előkészítős gyermekek számára kiosztásra került ajándékcsomagok mellett biztató üzenetet is adtak a szülőknek, hogy jövőre magyar nyelvű iskolába írassák a gyermekeiket.

– Mintegy harminc újvidéki és környékbeli iskola-előkészítős gyermek kapta meg az ajándékcsomagot, valamint huszonöt magyar kis elsős részesült a tízezer forintos egyszeri ösztöndíjban – mondta Erdődi Edvina.