2024. április 24., szerda

Mit nem szabad elfelejteni a jövő évi nyugdíjbavonulásról?

Akik az idén teljesítik a nyugdíjba vonulás feltételeit, december harmincadikáig meg kell szüntessék a munkaviszonyukat, ezzel egyidejűleg kérvényt kell benyújtaniuk a nyugdíjjogosultság gyakorlására, írja a 021.rs hírportál.

Az év végéig a nyugdíjaztatást még a régi feltételek alapján kérelmezhetik az érintettek. A kérelem január elsejei és későbbi benyújtása a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) szerint az adott évben érvényes feltételek alkalmazását jelenti.

Nem szükséges felmondaniuk azoknak, akik ideiglenes, vagy alkalmi munkát végeznek, megbíztak vagy kineveztek egy bizonyos posztra, vagy törvény szerinti családfenntartók, írja a Politika. A nyugdíjaztatás iránti kérelemre a polgárok az alap épületében szerezhetik be a nyomtatványt, vagy kinyomtathatják a PIO honlapjáról.

A Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap lehetővé teszi a polgárok számára, hogy kérelmeiket online formában is benyújtsák. 2021. január 1-jétől a nőknek 60 nappal tovább kell dolgozniuk ahhoz, hogy igényelhessék a teljes értékű nyugdíjaztatást. Ez azt jelenti, hogy két hónappal a 63. születésnapjuk után adhatják át kérelmeiket. A férfiak esetében az idén nem módosítottak az öregségi nyugdíj feltételein, így számukra továbbra is 65 éves korhatár és 15 ledolgozott munkaév szükséges a teljes értékű nyugdíj kérelmezéséhez.