2024. április 25., csütörtök

Az összetartás ereje

Ünnepélyes keretek között átadták a palánkai Magyar Ház új épületét

A palánkai magyar közösségnek szombaton nagy ünnepben volt része, ugyanis felavatásra került a Magyar Ház és a székháznak helyet adó felújított Páduai Szent Antal-templom, emellett a Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület is két évtizedes fennállását ünnepelte.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az átadó és felszentelő ünnepség hét évnyi megfeszített munka gyümölcsének a megkoronázása volt. A jeles eseményen számos közéleti és egyházi személy is jelen volt, többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Mgr Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és Msgr. Slavko Večerin, a Szabadkai Egyházmegye püspöke is.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Pásztor István elmondta, hogy az elmúlt húsz évben változó volt a helyi magyar közösség szerveződése és érdekérvényesítése.

– Az utóbbi pár évben azonban új erőre kapott ez a piciny magyar közösség. Csodák igenis történhetnek, nemcsak a lelkek száma a fontos, hanem még inkább a lelkek nagysága – mondta Pásztor.

Faragó Zoltán, a Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a palánkai magyarságnak rendkívüli az öröme, hiszen most már rendelkezik saját épülettel, ahol találkozhatnak és ápolhatják magyarságukat.

– Sok tervünk van, de mindenekelőtt a helyi magyarokat szeretnénk jobban összefogni, mivel a kulturális jellegű események hiányoztak és szeretnénk ezt visszahozni – mondta Faragó.

Az ünnepi műsort a Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület Kéknefelejcs énekcsoportja, a mélykúti Szederinda citerazenekar, Zsemberi Alexandra alsós versmondó, valamint a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ Bartók Béla kamarakórusa és Cantilena női kórusa tette emelkedettebbé.